Analyse: USA bag globalt opsving

Flere års solid vækst i USA kan være vejen til et globalt opsving, mener Danske Bank.

2013 ventes at blive året hvor USA får økonomisk take-off og går flere år i møde med solid vækst, lyder det fra Danske Bank.

Verdensøkonomien går bedre tider i møde, og det er verdens største økonomiske motor, den amerikanske økonomi, der vil få hjulene op i omdrejninger.

Det fastslår Danske Bank i en analyse af den globale økonomi, hvor der er gode nyheder til den del af befolkningerne, der er bekymret for verdensøkonomien. Danske Bank spår global økonomisk vækst på 3,5 pct. i år og yderligere vækst på 4 pct. i 2014.

Take-off i USA

Forklaringen skal ikke mindst findes i USA, der tegner sig for en femtedel af den globale økonomi.

Europa halter efter USA i de nødvendige tilpasninger i boligmarkedet og husholdningernes gæld, og tømmermændene fra den store boligboble vil derfor vare ved i længere tid her.

Allan von Mehren, chefanalytiker, Danske Bank

"2013 ventes at blive året hvor USA får økonomisk take-off og går flere år i møde med solid vækst," skriver Danske Banks chefanalytiker Allan von Mehren i en kommentar til analysen.

Forbruger finder pungen frem

Han peger på, at den amerikanske økonomi efterhånden har overvundet kollapset på det amerikanske boligmarked, og at området fremover kan blive en løftestang mod bedre tider.

"Men mindre usikkerhed fra både finanspolitikken og euro-krisen bidrager også til at forbrugere og virksomheder tør bruge lidt flere penge. Privatforbruget i USA får medvind fra stigende huspriser, stærkere beskæftigelsesvækst, stærke aktiemarkeder og højere lønstigninger. Selvom finanspolitikken strammes, vil det ikke være nok til at holde væksten nede," skriver Allan von Mehren.

Af analysen fremgår det ligeledes, at den amerikanske banksektor er i væsentlig bedre forfatning end den europæiske ditto, der fortsat slås med strammede kreditkrav.

Kina afmatning overstået

Læg dertil, at vækstafmatningen i Kina menes at være overstået, og allerede i år ventes den kinesiske økonomi at vokse med 8,4 pct., der næsten betragtes som det folkerige lands fulde potentiale. Tiderne med to-cifrede vækstrater ventes dog ikke umiddelbart at vende tilbage.

"Øget eksport, en vending i boligmarkedet og højere infrastruktur-investeringer er de primære drivkræfter bag vendingen i Kina. Den langsigtede vækstrate er dog på vej ned i Kina, og vækstraterne i de kommende år vil derfor ikke komme op på de niveauer, som vi generelt har set over de seneste 30 år," skriver Allan von Mehren.

Eurokrisen truer stadig

De voksende økonomier og bedre tider vil samtidig smitte på landene i eurozonen, der takket være massiv indsats fra Den Europæiske Centralbank mod ikke mindst rentepresset i det gældsplagede Sydeuropa har lagt en dæmper over usikkerheden på markederne.

En opblussen af krisen i eurozonen eksempelvis som en følge af tilbagegang i Frankrig, Italien eller Spanien er dog ifølge Danske Bank fortsat den største trussel mod den globale økonomi.

Europa halter efter

Aktuelt ventes området dog at blive trukket ud af recessionen, men ifølge analysen fra Danske Bank er det ikke vækstfest, der venter i Europa.

"Vækstraterne ventes dog at forblive lave i lang tid, da den indenlandske økonomi fortsat er hårdt presset i store dele af euro-området. Ikke mindst i Frankrig, hvor boligmarkedet er ved at være under pres og lægger et dræn på privatforbruget.

Europa halter efter USA i de nødvendige tilpasninger i boligmarkedet og husholdningernes gæld, og tømmermændene fra den store boligboble vil derfor vare ved i længere tid her," lyder det fra Allan von Mehren.

Forventninger til væksten i de enkelte områder i 2013 og 2014:

  2013       2014      
  Danske Bank Konsensus OECD IMF Danske Bank  Konsensus OECD IMF
USA 1,9 1,9 2 2 2,8 2,7 2,8 3
Eurozonen -0,4 -0,2 -0,1 -0 1,2 1,1 1,3 1
Japan 1,6 1,2 0,7 1,2 1,1 1,3 0,8 0,7
Kina 8,4 8,1 8,5 8,2 8,2 8 8,9 8,5
Global 3,6 3,5   3,5 4 3,9   4,1

Kilde: Danske Bank

Læs også