Aktier: Cypern-kaos skabte slutpanik

De danske aktier holdt snuden oven vande tirsdagen igennem, og dermed blev der umiddelbart sat en stopper for det gennemgående fald, markedet oplevede mandag i kølvandet på de politiske diskussioner i Cypern.

Diskussionerne pågår stadig, men afstemningen om hjælpepakken til landet var stadig ikke begyndt ved dansk lukketid, og dermed nåede C20 Cap-indekset en neutral lukning i 582,09.

Der var ellers stigninger at spore dagen igennem, men kort før lukketid skabte Cypern igen røre, da finansminister Michalis Sarris valgte at trække sin post, og det ledende parti i landet afslørede, at det ikke havde tænkt sig at stemme om hjælpepakken. Det fik C20 Cap-indekset til at falde fra plus 0,3 pct. til en neutral lukning.

Den gode stemning over dagen kom til trods for, at medlemmerne af Cyperns parlament som samlet flok - ifølge Christos Stylianides, talsmand for regeringen - tilsyneladende ikke har tænkt sig at stemme for redningspakken, der blandt andet indeholder en formueafgift på knap 10 pct. af indeståender i de cypriotiske banker på over 100.000 euro. Men grænsen på 100.000 euro indikerer i det mindste, at det ikke er småsparere, der skal betale regningen, og det bliver positivt modtaget.

- Nervøsiteten har lagt sig lidt på markederne - særligt efter forlydender om, at folk med indeståender under 100.000 euro får lov at slippe for formueafgift. Der var umiddelbart frygt for, at en formueafgift for alle, som først foreslået, ville kunne danne præcedens i resten af Europa, siger Bjørn Schwarz, aktieanalysechef hos Sydbank, til Ritzau Finans.

Stemningen var dog ikke på kogepunktet på noget tidspunkt, og det kan også aflæses i, at den defensive Novozymes-aktie sluttede helt på toppen af det danske eliteindeks med et løft på 1,8 pct. til 205,10 kr. - og det uden selskabsspecifikke nyheder af betydning.

Novo Nordisk hentede genoprejsning fra mandagens nedtur, hvor en negativ analyse fra amerikanske JPMorgan, der blandt andet indeholdt en nedjustering af anbefalingen, samt resultaterne af det første af tre fase 3-studier med Liraglutid (Victoza) mod fedme så ud til at trykke aktien.

- Faldet i Novo-aktien var overgjort i går. Fedmedata for Victoza var inden for rammerne af, hvad vi havde forventet, men nogle investorer benyttede dem altså til at sælge ud. Samtidig var der en negativ JPMorgan-analyse, som kom til at virke selvforstærkende på en negativ dag. Men der er mere godt nyt i vente på fedmesiden, og det er det, investorerne sætter deres lid til fremadrettet, siger Bjørn Schwarz.

Novo-aktien steg med 0,5 pct. til 965 kr. og endte fjerdeøverst i C20 Cap-indekset.

Høreapparatkoncernerne GN Store Nord og William Demant Holding fik indledt dækning hos Sanford C. Bernstein. Finanshuset indledte dækning af hele branchen og gav GN stemplet ”market perform” og WDH ”underperform” med kursmål på henholdsvis 112 og 410 kr.

William Demant sluttede med et fald på 0,9 pct. til 477,60 kr., mens GN - efter et pludseligt hop i den sidste handelstime - lukkede 1,1 pct. højere i 106,50 kr.

- Der er ikke umiddelbart nogen større nyheder i aktien. Men vi kan se, at Merril Lynch har været sælgere dagen igennem. Det holdt op for kort tid siden, og så er Deutsche Bank kommet ind med nogle store købsordrer. Det kan godt drive aktien op, siger chefhandler i Danske Bank, Mads Zink, til Ritzau Finans.

Danske Bank kom planmæssigt gennem årets generalforsamling mandag eftermiddag. Tre nye bestyrelsesmedlemmer blev valgt, heriblandt Lars Förberg fra storaktionæren Cevian Capital. Danske Banks formand, Ole Andersen, erkendte, at banken ikke har klaret sig særligt godt i de seneste fem år med dårlig forrentning af egenkapitalen, nedgradering af kreditværdigheden og nul udbytte til ejerne. Danske Bank-aktien sluttede tirsdagens handel 1,5 pct. lavere i 105,60 kr. og endte dermed som bundprop i C20-indekset.

Uden for de store drenges legeplads susede fodboldklubben Brøndby IF's aktie opad dagen igennem efter en børspause kort efter markedets åbning. Klubben afviser at kommentere rygter i tirsdagens Ekstra Bladet om, at fodboldklubben er tæt på at sælge Brøndby Stadion for 150 mio. kr.

Brøndby-aktien sluttede 8,3 pct. højere i 17 kr.

Læs også