Dansk fradragsgevinst kan havne i udlandet

Boligjobordningen kan blive en gevinst for bl.a. spanske og franske håndværkere.

Foto: Klaus Gottfredsen

Statskassen kan komme til at sende penge lige ned i lommen på spanske, svenske, italienske og græske håndværkere, der udfører reparationer for danske ejere af sommerhuse i udlandet, skriver Politiken onsdag.

Det ser ud til at blive konsekvensen af det konservative krav om at udvide boligjobordningen til også at omfatte sommerhusejere. Partiformand Lars Barfoed (K) har taget det med som et vigtigt krav til forhandlingerne om regeringens vækstplan, at boligjobordningen skal udvides til at omfatte sommerhuse. Ikke mindst for at gavne Udkantsdanmark.

Kan ikke holdes i Danmark

I centraladministrationen er det ifølge Politikens oplysninger opfattelsen, at det ikke vil være muligt at isolere fradragsordningen for boligrenoveringer til udelukkende at omfatte danskere med sommerhus herhjemme. Regeringen ønsker ikke at kommentere sagen. Den konservatives leder, Lars Barfoed, tror ikke, det vil blivet noget stort problem.

»Den store, store tyngde af sommerhuse, som danskerne ejer, ligger i Danmark. Hvis det overhovedet er et problem, vil det være et meget begrænset problem rent økonomisk«, siger Lars Barfoed til Politiken.

Jäger spøger

Det skønnes, at der er cirka 20.000 registrerede fritidshuse i udlandet ejet af personer med dansk folkeregisteradresse.

Den såkaldte Jäger-dom, der blev afsagt af EU-domstolen i 2008, er central. Det var tale om en tysk statsborger ved navn Theodor Jäger, der havde anlagt sag mod det tyske Finanzamt. Tyske regler førte til en væsentlig lavere afgift på tyske ejendomme end på udenlandske. Domstolen fandt, at de tyske regler var i strid med EU-traktatens regler om kapitalens frie bevægelighed.

Vurderingen er, at denne dom vil forpligte Danmark til også at yde fradrag til danske ejere af sommerhuse uden for landets grænser, skriver Politiken.

Læs også