Kina vil øge presset for valutareform

Kina vil i år skubbe på for at fremme konvertibiliteten og handelsfriheden på den kinesiske valuta yuan.

Foto: AP

Regeringen ønsker at fremme landets målsætning om, at gøre den nationale valuta til en global reservevaluta, lyder det i en ny rapport fra storbanken HSBC.

HSBC’s cheføkonom for Kina Qu Hongbin, sagde på en nyhedskonference i mandags, at tiden er helt rigtig for Kina til at fremskynde liberaliseringen af sin valuta.

- Betingelserne har aldrig været mere favorable for en liberalisering af valutaen, udtaler Qu, efter at udgivelsen af en 60-siders rapport om internationalisering af den kinesiske valuta, skriver den kinesiske avis China Daily.

Kurs mod London

I rapporten lyder det, at den kinesiske regering nu er mere sikker end nogensinde før på at fremskynde liberaliseringen, da Kinas handelsubalance er blevet korrigeret og yuan’en er meget tæt på dens faktuelle værdi.

HSBC forventer også, at den kinesiske centralbank vil fremme flere offshore yuan centre i år, efter tidligere på året at have etableret banker i Singapore og Taiwan. London er sandsynligvis det næste sted, der vil blive etableret en bank.

Planen for fremtiden er at lande og regioner, der har underskrevet valutaudvekslingsaftaler med Kina, alle kan blive hjem for en yuan handelsbank. Kina har hidtil indgået valuta aftaler med 18 lande til en samlet værdi af 1,6 billioner yuan (1,49 billioner kr.).

HSBC udgav rapporten, efter at den kinesiske centralbankchef Zhou Xiaochuan i sidste uge understregede, at en mere konvertibel yuan ikke kun vil fremme brugen af yuan som global valuta, men også fremme åbenheden af det kinesiske marked og styrke investorernes tillid til yuan, hvilket tolkes som, at centralbanken vil fortsætte sine reformer. Zhou Xiaochun advarede dog også om, at processen er kompliceret og skal fortages skridt for skridt.

Sidste år fik yuan’en, under regeringens styring, udvidet renminbi tilstedeværelse i global handel og. I August havde mere end 10.000 finansielle institutioner handel i yuan, mod blot 900 i juni 2011. Nu bliver 12 pct. af Kinas samlede handel er afregnet i yuan, mod 9 pct. år året før og 3 pct. i 2010.

Læs også