Starbucks vil forske i kaffe-sygdom

Verdens største kaffedetailkæde har købt sin egen kaffefarm.

Foto: Casper Dalhoff

Starbucks vil på farmen høste sine egne bønner og også forske i den bladsygdom, der har ramt de mellemamerikanske kaffeafgrøder.

Starbucks, der er kendt for sine trendy kaffebutikker rundt om i verden, har købt en ca. 600 hektar stor farm i Costa Rica, som vil blive omdannet til et globalt landbrugsagronomisk forskning- og udviklingscenter. Det skriver Reuters.

Farmens forskningscenter, der ligger relativt lavt i 250-500 meters højde over havets overflade, vil forske i Roya svampeinfektionen også kendt som blad-rust, som angriber kaffeplanten og dræner planten for næringsstoffer.

Bukket under for sygdom

Sygdommen har i år ramt kaffefarme, der ligger helt oppe i 1.000 meter højde over havets overflade, hvor kaffetræer, der vokser ved sådanne højder aldrig før har været udsat for sygdom, og derfor har landmændene ikke været forberedt på et angreb. Samtidig har sygdommen også spredt sig længere end Mellemamerika og er nået til Mexico. Mellemamerika og Mexico tegner sig for mere end en femtedel af den globale produktion af kaffebønner.

Den Internationale Kaffe Organisation (IKO) har for nylig anslået, at omkring 2,5 mio. 60 kg kaffesække af 2012-13’s samlede kaffehøst kan gå tabt på grund af sygdommen, et tal der kan stige til omkring 4 mio. sække i 2013-14. Ifølge IKO’s data svare det til mellem 18-30 pct. ad Mellemamerikas kaffehøst 2011-12.

Starbucks aktier lukkede med et smalt fald på 0,2 pct. til 56,83 dollar tirsdag. Aktien har steget omkring 6 pct. indtil videre siden

Læs også