Dyne-Larsen: Fond kan arve Jysk

Måske arver Lars Larsens børn alligevel ikke Jysk-koncernen.

Lars Larsen åbnede sin første butik i Aarhus i 1979. I dag er Jysk repræsenteret i 34 lande.  Foto: Ole Lind

Danmarks tredjerigeste mand, dynekongen Lars Larsen, har gentagne gange afvist, at Jysk-koncernen skal overtages af en fond.

Indtil videre vil jeg ikke sige for eller imod. Det kan være en løsning, men det er ikke sikkert, det er det, det bliver.

Lars Larsen.

I stedet har det været planen, at hans to børn skulle tage over med henholdsvis 50,1 og 49,9 pct. af aktierne i virksomheden.

Nu åbner Lars Larsen imidlertid for et fondsejerskab.

Lovændring baner vejen

En varslet lovændring skal gøre det billigere for ejere af virksomheder at overdrage dynastiet til en fond, og det har tilsyneladende fået Dyne-Larsen til at ændre holdning.

"I øjeblikket sidder mine kloge mennesker, revisorer og advokater og ser, hvad den nye lov kan betyde, og så må vi tage den derfra. Jeg har gjort dem opmærksom på, at der er kommet en ny situation, og den skal vi selvfølgelig have tænkt ind i en helhedsplan ved et generationsskifte," siger Lars Larsen til Børsen

"På nuværende tidspunkt ved jeg ikke, hvor meget det bliver bedre ved det, men jeg vil da ikke udelukke det."

"Kan være en løsning"

Den varslede lovændring betyder, at virksomhedsejere fra 2015 ikke som i dag skal betale aktieindkomstskat af avancen, når en virksomhed skal på andre hænder.

På spørgsmålet om, hvorvidt tanken om en fond som ejer af Jysk er helt fremmed for Jysk, svarer Lars Larsen:

"Det må den nye lov vise. Indtil videre vil jeg ikke sige for eller imod. Det kan være en løsning, men det er ikke sikkert, det er det, det bliver. Det ved jeg ikke noget om endnu."

Professor: God ejerform

Ifølge Rasmus Feldthausen, professor med speciale i fondsret og generationsskifte, Københavns Universitet, er det en god idé at lade en fond overtage en virksomhed.

Han henviser til, at konstruktionen er en succes for virksomheder som Ikea, Novo Nordisk, A.P. Møller - Mærsk og mange andre.

Det er endnu uvist, hvornår et konkret lovforslag bliver stillet.

Læs også