Aktier: Novo Nordisk holdt C20 i skak

Mens de europæiske aktiemarkeder kastede tirsdagens bekymringer fra sig og steg, måtte det toneangivende danske indeks nøjes med et lille fald onsdag. En stadig mere presset Novo Nordisk-aktie holdt stigningerne fra døren.

Samlet endte det toneangivende C20 Cap med et minus på 0,1 pct. til indeks 581,57. Tirsdag aften var der ellers lagt op til større kursfald, da det cypriotiske parlament stemte nej til den spare- og redningsplan, der er forudsætningen for hjælp fra EU. En del af planen gik ud på at beskatte alle indeståender over 20.000 euro i landets banker.

- Markedet blev overbevist om, at det ikke var tyskerne, der havde presset på for at det var småsparerne, der skulle betale. Det var tolket meget negativt, for det ville være et kedeligt signal at sende til resten af Eurozonen, hvor man stoler på, at indskydergarantien på 100.000 euro dækker, siger senioraktierådgiver hos Nordea Mikkel Kirketerp Petersen til Ritzau Finans og fortsætter:

- Da det blev dementeret fokuserede markedet på, at der er tale om relativt små beløb, og at man nok skal løse problemerne med Cypern. Det er så små beløb, at det ikke kan bringe Eurozonen i fare. Det er selvfølgeligt noget rod i Cypern, men når det ikke går ud over småsparerne, bør det ikke have den store afsmitning.

Han understreger, at hvis det reelt var Tyskland, der havde presset på for at ramme småsparerne, og at man havde eksekveret planen, kunne det have skabt panik i bankverdenen.

- Man var nervøs for, at man i Spanien og Italien havde sagt: Hvis de tager pengene i Cypern, så må jeg hellere hæve mine egne penge. Så starter man et run på bankerne, og når det først sker, så er man dum, hvis man lader sine penge stå. Så bliver det en voldsomt negativ spiral.

Selskabsspecifikt var der ikke de store nyheder til at rykke aktierne i C20 Cap-indekset.

Novo Nordisk lå presset dagen igennem og lukkede i et fald på 1,4 pct. til 951,50 kr. Det uden de store selskabsspecifikke nyheder. Aktien kan dog ifølge Nordea stadig være påvirket af mandagens nyhed om Victoza, der satte kursen i bølgegang. Merril Lynch var største sælger i aktien.

GN Store Nord lå også i den dårlige ende af indekset med et fald på 1,3 pct. til 105,10 kr. Nordea anbefalede i sin morgenkommentar sine kunder at sælge GN Store Nord-aktier for at placere pengene i konkurrenten William Demant Holding.

I toppen af indekset lå Pandora og Vestas med stigninger på 2,1 og 1,4 pct. til 155,20 og 46,9 kr. Sidstnævnte kunne berette om den forlængelse af en serviceordre i Canada til en vindmøllepark på 63 MW.

Lundbeck havde en fin dag på børsen, da aktien steg 1,3 pct. til 103,30 kr. Udviklingen var støttet af positive data for lægemidlet Azilect som led i en kombinationsbehandling mod Parkinsons.

Uden for indekset blev Harboes straffet for et regnskab for selskabets tredje kvartal, der skuffede over hele linjen. Det sendte aktien ned med 4,8 pct. til 80,0 kr.

Bruttoomsætningen faldt med små 50 mio. kr. år til år i kvartalet og endte på 349,4 mio. kr. mod 395,4 mio. kr. i samme periode 2011/12. Det kunne mærkes på driftsresultatet, EBITDA, der er faldt til 17 mio. kr. fra 25,1 mio. kr. Samtidig blev forventningerne til hele året sænket.

- Kombinationen af stadig stigende inputpriser, fortsat intensiv konkurrence og faldende forbrug på de nordeuropæiske markeder sætter forretningen under betydeligt pres, skrev administrerende direktør, Bernhard Griese, i regnskabet.

Også entreprenørselskabet Arkil måtte notere et kursfald efter sit regnskab for 2012. Koncernen levede ellers op til egne forventninger i 2012, hvor selskabet omsatte for 2881,8 mio. kr. Det var lidt mere, end de 2800 mio. kr., som Arkil selv havde ventet. Resultatet før skat landede på 54,8 mio. kr. mod Arkils egen forventning om 55 mio. kr. på den post.

Arkil venter i 2013 en omsætning på niveauet 2,8 mia. kr. samt et resultat før skat på 35-60 mio. kr.

Aktien faldt 4,2 pct. til 522,00 kr.

Læs også