Færre private investerer selv i aktier

Private sælger i stigende grad deres aktier og overlader pengene til investeringsforeninger.

Investeringsforeninger sikrer større spredning af aktie-investeringer, lyder det fra forbrugerøkonom.  Foto: AP/Michael Probst

Køb og salg af aktier udviklede sig nærmest til Danmarks nationalsport, kort inden den økonomiske krise indtraf.

Men siden har de private investorer solgt ud af aktiebeholdningen og i stedet investeret pengene i investeringsforeninger.

I januar og februar i år solgte private aktier for 2,38 mia. kr., mens investeringsforeningerne har modtaget  2,1 mia. kr.

Siden 2009 har private investorer i alt placeret 64 mia. kr. i investeringsforeninger, mens 24 mia. kr. er røget ud af de private porteføljer.

Sikrer objektivitet

Det viser en analyse foretaget af Nykredit.

"Du betaler selvfølgelig noget ved at investere gennem en forening, men det kan være en fordel. Du er sikker på, at de folk, der investerer for dig, er objektive og ikke lader sig påvirke af følelser, som du risikerer, hvis du selv investerer," siger Johan Juul-Jensen, forbrugerøkonom i Nykredit, til Jyllands-Posten.

De private investorer er ligeledes sikret større sikkerhed og forudsigelighed - bl.a. på grund af den større spredning, som foreningerne sikrer.

"Hvis man har interessen for at investere på egen hånd, skal man selvfølgelig stadig gøre det. Men det er nok ikke en god idé at investere hele pensionsformuen selv," siger Johan Juul Jensen.

Søger det sikre

Han tror, at udviklingen i investeringsmønstret er et udtryk for, at mange fik brændt  fingrene, da det hele bristede og den økonomiske boble sprang.

"Det vidner om, at danskerne i stedet søger mod fællesskabet - mod det sikre. Mange har haft dårlige erfaringer med at investere på egen hånd," siger forbrugerøkonomen.

Den stigende professionalisering af aktiehandlen med færre af de små investorer og flere af de store foreninger burde ifølge Johan Juul-Jensen reducere udsvingene på markedet, fordi investeringsstrategierne bliver mere ensartet og mindre påvirker af følelser og psykologi.

Om det rent faktisk også er tilfældet er endnu for tidligt at sige noget om, understreger han.

Læs også