Danmarks Ole Opfindere skruede ned for blusset

Antallet af danske patentansøgninger i Europa faldt i 2012 med 10 pct.

"Det er bekymrende, at Danmark ikke følger den globale tendens til stigning i antallet af patentansøgninger," lyder det.

Danske virksomheder skruede ned for opfinder-ambitionerne i det forgangne år.

I hvert fald hvis man vurderer udviklingen ud fra antallet af patentansøgninger til de europæiske myndigheder.

De seneste tal fra den Europæiske Patentmyndighed (EPO), som patentbureauet Awapatent har analyseret, viser således, at antallet af danske ansøgninger faldt til 1.607 ansøgninger. Det er en nedgang på hele 10,5 pct. i forhold til året før, hvilket går imod den generelle udvikling med en svag stigning på 4 pct.

"Det er bekymrende, at Danmark ikke følger den globale tendens til stigning i antallet af patentansøgninger," siger Sidsel Hauge, IPR specialist hos Awapatent Danmark i en pressemeddelelse. Hun fortsætter:

"Virksomheder, der patenterer deres innovationer i dag, har produkter på hylderne i morgen og dermed større chance for vækst."

Ansøgningerne bliver flere

Mens Danmark tilsyneladende har skruet ned for opfinderblusset, så står det anderledes til i det øvrige erhvervslandskab, hvor antallet af ansøgningerne er steget siden 2011 og på niveau med 2008, før krisen for alvor bed sig fast. Det er særligt ansøgere fra Tyskland og Finland, der står bag udviklingen.

Branchemæssigt er det ikke mindst teknologibranchen, der viser sig frem. I 2012 steg teknologivirksomhedernes patentering af digitale kommunikationsløsninger med 20,4 pct., og det er sydkoreanske Samsung, der fører an. Med 2.289 ansøgninger pryder teknologikæmpen listens førsteplads foran Siemens, der har indleveret 89 ansøgningerne færre.

Et godt år

I top ti finder man fire europæiske virksomheder, to amerikanske virksomheder og hele fire kinesiske virksomheder.

Den kinesiske telekommunikationsvirksomhed ZTE har udmærket sig ved at springe fra en placering som nummer 43 i 2011 til en 10.-plads i 2012.

"Over én kam har det været et rigtig godt år for europæiske ansøgninger, men primært båret af asiatiske ansøgninger, nu skal vi bare have især Danmark, men også Europa tilbage på niveau, og vi har store forventninger til det nye fællespatent, som blev vedtaget i EU sidst i 2012. Vi er helt sikre på, at dette patent bliver skelsættende, og det bliver spændende at se, hvordan 2013 forløber," siger Sidsel Hauge.

Læs også