Læreraftale - fra 12-tal til fortidslevn

KL's topforhandler gav for få år siden lærernes arbejdstidsaftale topkarakter. I dag kalder han den et levn fra fortiden.

Danmarks Lærerforenings Anders Bondo Christensen (th) og KL's Michael Ziegler er meget langt fra hinanden, inden fredagens møde i forligsen. Foto: Lars Krabbe

Det virker ikke til, at der ligger en forsoning i kortene, når KL og Danmarks Lærerforening fredag atter sætter sig til forhandlingsbordet i Forligsinstitutionen.

Vi er ved at nærme os deadline, det er jo indiskutabelt. Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at nå en løsning, men der skal som bekendt to til tango.

Anders Bondo Christensen, formand i Danmarks Lærerforening.

Torsdag kritiserede KL-formand Erik Nielsen lærernes nuværende arbejdstidsaftale, der stammer tilbage fra 2008, for at være forældet.

Det fik Danmarks Lærerforenings formand, Anders Bondo Christensen, til at minde om, at KL's topforhandler Michael Ziegler gav arbejdstidsaftalen topkarakter, da den blev indgået for godt fire år siden.

Det endelige opgør

Michael Ziegler, der er konservativ borgmester i Høje-Taastrup Kommune, oplever imidlertid ikke, at han mener noget andet i dag, end han gjorde for få år siden.

"Jeg har grundlæggende ikke ændret holdning til den arbejdstidsaftale, vi indgik i 2008, for den var dengang et stort skridt i den rigtige retning," siger Michael Ziegler.

KL's topforhandler forklarer, at den såkaldte A08-aftale var det største skridt fremad, man har taget, siden området blev kommunaliseret i 1993, men han mener alligevel, at aftalen indeholder levn fra fortiden, som der må og skal gøres op med.

"Vi er rigtig glade for de fremskridt, vi opnåede med A08, men der er bare stadig en grundlæggende frustration over den forældede, kasseagtige måde tingene er skruet sammen på, hvor der er allokeret den samme forberedelsestid til alle undervisningstimer. Det er noget, vi har kæmpet med siden 1993, og nu er kommunernes ønske om at få løst problemet blevet så massivt, at vi er nødt til at tage det endelige opgør med reglerne," siger Michael Ziegler.

"Utroværdig argumentation"

Anders Bondo Christensen har imidlertid svært ved at forstå, hvordan KL's egen vurdering kan skifte fra topkarakter til forældet på blot fem år. Han kalder Michael Zieglers kommunikation for utroværdig.

"Det lyder meget besynderligt, fordi KL for få år siden stod i kø for at rose arbejdstidsaftalen. Nu er det i stedet svinget fra et 12-tal til at være et levn fra forrige århundrede. Jeg synes, at hele argumentationen mister troværdigheden, når retorikken vender på den måde," siger Anders Bondo Christensen.

Det er noget, vi har kæmpet med siden 1993, og nu er kommunernes ønske om at få løst problemet blevet så massivt, at vi er nødt til at tage det endelige opgør med reglerne.

Michael Ziegler, Forhandler for KL.

Han er ikke enig med Michael Ziegler i, at A08-aftalen indeholder en gammeldags tankegang, som det er nødvendigt at gøre op med.

"Vi tog jo netop bruddet med 1993-tankegangen i 2008. Derfor er der bestemt ikke tale om, at vi nu skal tage et skridt mere i den rigtige retning. Tværtimod vil KL tage et skridt i den helt forkerte retning, og det er først nu, der bliver tale om kassetænkning," siger Anders Bondo Christensen.

Sidste møde mellem parterne

Det er med andre ord to forhandlingsparter, der starter meget langt fra hinanden, når KL og Danmarks Lærerforening mødes i Forligsinstitutionen fredag.

Og Flemming Ibsen, professor ved Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet, mener ikke, at det er sandsynligt, at de to parter når til enighed.

"Det bliver formentligt det sidste møde mellem de to parter. De får meget svært ved at lave et forlig, fordi de har talt sig meget langt væk fra hinanden. Ingen af dem virker særligt forligsorienterede," siger Flemming Ibsen.

Ruster sig til lockout

Flemming Ibsen forklarer, at det kun er i tilfælde af bevægelse i forhandlingerne, at forligsmanden Mette Christensen fra Sø- og Handelsretten vil beslutte at udskyde lockouten.

Men den eneste bevægelse i konflikten har indtil videre været i parternes bagland, og Flemming Ibsen forudser derfor, at et sammenbrud i forhandlingerne er så godt som uundgåeligt.

"Det ser ud til, at begge sider ruster sig til en lockout. Danmarks Lærerforening holder eksempelvis store demonstrationer og mobiliserer sit bagland. Vi får sandsynligvis et sammenbrud," siger Flemming Ibsen.

Han mener dog fortsat, man kan forestille sig, at Mette Christensen vil udskyde lockoutens ikrafttrædelse til begyndelsen af maj.

To til tango

Hos Danmarks Lærerforening medgiver Anders Bondo Christensen, at der ikke umiddelbart er en løsning i sigte.

"Det ser ud til, at begge sider ruster sig til en lockout. Vi får sandsynligvis et sammenbrud.

Flemming Ibsen, Professor og arbejdsmarkedsforsker

"Vi er ved at nærme os deadline, det er jo indiskutabelt. Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at nå en løsning, men der skal som bekendt to til tango," siger formanden.

Han mener ikke, at lærerforeningens mobilisering af baglandet nødvendigvis skal tolkes

"Selvfølgelig forbereder vi os på konflikt, for det er jo arbejdsgiveren, der lockouter. Det er ikke os, der vil konflikten. Når vi har været så aktive, er det selvfølgelig i håb om at skabe baggrunden for at få det her landet," siger Anders Bondo Christensen.

Ville ikke give topkarakter i dag

Professor Flemming Ibsen tør ikke gætte på, hvor længe der vil gå, før vi ser et sammenbrud i forhandlingerne. Han nøjes med at understrege, at parterne står meget langt fra hinanden.

Hos KL medgiver topforhandler Michael Ziegler, at han næppe ville have givet den gamle arbejdstidsaftale karakteren 12, hvis han kunne vælge sine ord i dag.

"Jeg ville nok ikke give A08 nogen karakter, hvis vi havde forhandlet os frem til den i dag. Jeg ville bare nøjes med at redegøre for de fremskridt, der trods alt lå i den på det tidspunkt," siger Michael Ziegler.

Læs også