Kina er nu verdens andenstørste på biografindtægter

Kina indtager nu den globale andenplads over omsætning fra biograffilm.

Foto: AP

Dermed er Kina kun overgået af USA, viser data fra ny rapport fra Motion Picture Association of America (MPAA).

Kinas biografbilletindtægter steg i 2012 med hele 36 pct. til en samlet værdi af 2,7 mia. dollar (15,6 mia. kr.) og landet overgik dermed Japan på biografbilletsalgsranglisten, viser rapporten fra MPAA. Det skriver The Wall Street Journal.

Kina nød i 2012 den hurtigste vækst i verdens 10. største filmmarkeder, sagde en MPAA talsmand. Det samlede globale billetsalg steg med 6 pct. til 34,7 mia. dollar, hvor der var stigninger i Latinamerika, Nordamerika og Asien. Til gengæld var der nedgang i Europa, Mellemøsten og Afrika.

Et vigtigt men svært marked

Rapporten, der blev udgivet torsdag, understreger Kinas voksende betydning for Hollywoods Studios, trods de udfordringer som filmselskaberne slås med, når der skal eksporteres film til Kina.

En del af problemerne skyldes blandt andet den kinesiske statsstyrede China Film, der står for udgivelsen af alle film i landet, som bekymret for, at de amerikanske Hollywoodfilm vil tage for stor en markedsandel, og derfor fastsætter premieredagen for mange af de store film på samme dag.

Eksempelvis havde de to biografsucceser The Dark Knight Rises og The Amazing Spider-Man på samme dag. China Film har også årligt pålagt flere perioder, hvor udenlandske film ikke må vises i de kinesiske biografer.

Læs også