Uventet stort hul i B&O

Omsætningen daler og årsresultatet ventes at gå i trecifret millionminus.

Foto: AP

Luksusproducenten Bang & Olufsen (B&O) varsler før tid, at hele regnskabsåret bliver værre end ventet.

Omsætningen for helåret ventes at lande på mellem 2,8 og 2,9 mia. kr. mod de over 3 mia. kr., som man tidligere havde håbet på. Det får samtidig store konsekvenser for indtjeningen, der - målt på EBIT - ventes at blive negativ i størrelsesordenen 150-200 mio. kr. Tidligere lød forventningen på et overskud for hele året.

Nedturen skyldes ikke mindst, at kerneforretningen, de klassiske AV-produkter, skuffer ganske voldsomt.

Bange anelser

Hvor man i tredje kvartal 2011 omsatte for 559 mio. kr. blandt andet som følge af lanceringen af produkterne BeoVision 12 og BeoLab 12, så er tallet styrtdykket til 362 mio. kr. i indeværende kvartal.

Og det må vække bange anelser i hovedkvarteret i Struer, for det succesrige billigbrand B&O Play er endnu ikke i stand til at løfte niveauet tilsvarende, selvom Play-omsætningen er fordoblet fra 78 mio. kr. i tredje kvartal 2011 til 162 mio. kr. i år. Også Automotive er vokset en anelse - fra 103 mio. kr. i tredje kvartal 2011 til 118 mio. kr. i samme periode i år.

Omstilling

B&O begrunder samtidig de nedreviderede forventninger med den svære økonomiske situation i Europa og en større omstilling af forhandlernetværket og organisationen, der ventes at koste 40 mio. kr. Heraf indgår der 15 mio. kr. i tallene for tredje kvartal.

"Negative kortsigtede effekter af den igangværende omstillingsproces for Bang & Olufsen, herunder de ovennævnte butikslukninger, kombineret med vedvarende makroøkonomisk usikkerhed, særligt i Europa, har resulteret i et tab af momentum i løbet af kvartalet," skriver B&O i en børsmeddelelse.

Selskabet er i gang med en optimering af forhandlernetværket, hvor 125 butikker primært i Europa skal lukkes i løbet af de næste 12-18 måneder. Det er blandt andet det arbejde, der koster på bundlinjen.

"Eksekveringen af dette strategiske initiativ er blevet accelereret i løbet af tredje kvartal for at skabe stabilitet og fremtidig vækst i forhandlernetværket, idet flere end 80 forhandlere er blevet opsagt allerede i tredje kvartal," skriver selskabet i meddelelsen.

Markant minus

Når B&O reagerer nu, skyldes det, at tredje kvartal har udviklet sig noget nær katastrofalt. Fra en positiv indtjening på 23 mio. kr. i samme periode 2011 har man i indeværende kvartal udsigt til et markant minus på 114 mio. kr. (Ebit).

"Som kommunikeret tidligere, inkluderer forventningerne til Ebit en forventet negativ påvirkning på mere end 100 mio. kr. sammenlignet med sidste år fra højere afskrivninger på immaterielle aktiver og lavere aktiverede udviklingsomkostninger. Samtidig opretholdes der et højt aktivitetsniveau inden for produktudvikling," skriver B&O.

Det endelige regnskab for tredje kvartal offentliggøres den 5. april.

Læs også