Skoleledere: "Konflikt kan ødelægge reform"

"Grib den sidste chance," siger skolelederne - ellers kan skolereformen blive ødelagt.

Formanden for Skolelederforeningen advarer nu om at en konflikt kan ødelægge fremtidens reform af folkeskolen. Arkivfoto: Ole Lind

Fakta

Undervisningsminister Christine Antorini (S) lancerede sidste år en folkeskolereform.

Her skal:

  • Elever i 7. til 9. klasse undervises i 37 timer om ugen.
  • Elever i 4. til 6. klasse undervises i 35 timer om ugen.
  • Elever i 0. til 3. klasse være i skole i mindst 30 timer.

Skolelederforeningen siger, at den nuværende konflikt kan ødelægge klimaet for folkeskolereformen.

”Det her er sidste chance for at få skabt ro om folkeskolen. Fortsætter den her konflikt, så risikerer vi, at den energi og begejstring, som er helt nødvendig for at lave en reform af folkeskolen, forsvinder,” siger Anders Balle formand for Skolelederforeningen.

Udmeldingen kommer samme dag som Kommunernes Landsforening, KL, og Danmarks Lærerforening mødes i Forligsinstitutionen for at forhandle overenskomst. Finder de ikke en løsning, og kan forligsmanden ikke se en fremtid i at fortsætte forhandlingerne, så er lærerne lockoutede fra tirsdag efter påske.

På kort sigt er konsekvensen, at forældre til børn i skolen må blive hjemme fra arbejde og passe deres børn, men på langt sigt risikerer det også at spænde ben for folkeskolereformen.

Sidste chance

Netop på grund af de fremtidige konsekvenser, så mener Anders Balle, at forhandlingslederne skal ”tage sig sammen og finde en løsning”, da det er afgørende, at alle parter kan se sig selv i et nyt forlig.

Fortsætter den her konflikt, så risikerer vi, at den energi og begejstring, som er helt nødvendig for at lave en reform af folkeskolen, forsvinder

Anders Balle, formand for Skolelederforeningen
”Bliver lærerne tromlede af KL eller føler KL, at de bliver kørt ud på et sidespor, så kan det blive meget svært at samles om den reform af skolen, som følger i kølvandet på de her overenskomstforhandlinger,” siger Anders Balle.

Han henviser til den reform af folkeskolen, som regeringen med undervisningsminister Christine Antorini (S) i spidsen har lanceret.

I reformen ønsker regeringen blandt andet at indføre en ny heldagsskole.  

Stop med at nedgøre lærerne

Anders Balle vurderer, at en opslidende konflikt på landets skoler kan ødelægge det klima, som en kommende folkeskolereform skal implementeres i.

Derfor ærgrer det mig også, at KL i den nuværende konflikt nedgør skolen og lærernes arbejde

Anders Balle, formand for Skolelederforeningen
”Skal vi lave en god reform, så kræver det, at vi fortsat kan se hinanden i øjnene. Derfor ærgrer det mig også, at KL i den nuværende konflikt nedgør skolen og lærernes arbejde,” siger Anders Balle.

Han mener dog, at KL har ret i, at der skal være en reform af lærernes arbejdstid.

”Jeg siger ikke, at vi skal afskaffe arbejdstidsaftalen, men vi er nødt til at reformere den. Vi er nødt til at få noget mere fleksibilitet ind i folkeskolen,” siger Anders Balle.

Ifølge Anders Balle er problemet, at den nuværende aftale er for individuelt orienteret. I stedet vil han gerne have en aftale, som gør det lettere for skolelederne og lærerne at samarbejde om folkeskolens udvikling.

Læs også