Aktier: B&O banket til bunds efter nedjustering

Det danske aktiemarked endte i rødt fredag, hvor der fragik udbytter i flere af C20 Cap-indeksets store selskaber, og det tyngede indekset, der endte med et fald på 0,3 pct.

Korrigeres der for udbyttebetalingerne endte indekset dog kun 0,1 pct. lavere.

Men det største kursfald på den københavnske børs kunne på ingen måde undskyldes med udbytte - tværtimod. Bang & Olufsen chokerede markedet med en voldsom nedjustering af forventningerne til regnskabsåret 2012/13 før markedets åbning i forbindelse med offentliggørelse af foreløbige tal for tredje kvartal.

B&O-aktien faldt 14,8 pct. til kurs 52, og det gjorde aktien til den mest faldende af samtlige papirer på hovedmarkedet og sendte den ned i laveste niveau siden slutningen af 2011.

B&O venter nu en omsætning i niveauet 2800-2900 mio. kr. mod en tidligere forventning om en omsætning, der er højere end 3008 mio. kr., der var omsætningen i 2011/12.

Samtidig sænkes forventningen til bruttomarginen, som nu ventes på samme niveau som regnskabsåret 2011/12.

Forventningerne til driftsresultatet (EBIT) ændres samtidig fra en "positiv" EBIT-margin til et EBIT-resultat i niveauet minus 150-200 mio. kr.

- Markedet er hårdere, end vi havde forventet - specielt i Europa. Der er sket et eller andet her i de seneste 3-4 måneder, som har været markant hårdere end ventet, sagde B&O-topchef Tue Mantoni.

- B&O's nedjustering bekræftede i dag vores forventninger til, at de svage markedsforhold i Europa vil presse selskabet i dets turn around. Resultaterne for tredje kvartal var væsentligt svagere end ledelsen, vi og markedet havde ventet, skrev Alm. Brand Markets i en kommentar.

C20-indeksets mest faldende aktier var Lundbeck, GN Store Nord og DSV, der alle var blandt de selskaber, der betalte udbytte til aktionærerne. DSV betalte 1,25 kr., GN 0,49 kr. og Lundbeck 2,00 kr. Korrigeres der for disse udbetalinger, var der faktisk tale om en lille stigning til Lundbeck.

Også Carlsberg betalte udbytte til sine aktionærer og faldt 0,8 pct. til kurs 571,5, svarende til et fald på 4,5 kr., mindre end det udbytte på 6 kr., aktionærerne kunne stikke i lommen.

Der var også fald til de to Mærsk-aktier, idet B-aktien faldt 0,6 pct. til kurs 46.400 og A-aktien faldt 0,3 pct. til kurs 44.560.

Implementeringen af en ratestigning på 424 dollar per tyvefodscontainer mellem Asien og Europa, som blev trumfet igennem i sidste uge, ser umiddelbart ud til at have været en kort fornøjelse for containerrederierne.

I hvert fald dykker det samlede rateindeks fra Shanghai Shipping Exchange, Shanghai Containerized Freight Index (SCFI), med samlet 4,7 pct. i ugen, der slutter fredag.

Det fremgår af den seneste opdatering fra Shanghai Shipping Exchange. Samtidig forsøger Maersk Line endnu en gang at øge raterne fra Asien til Europa. Det skal ske kun en måned efter sidste markante ratestigning. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge nyhedsbureauet vil rederiet øge raterne med 500 dollar med virkning fra den 15. april.

Pandora og Vestas klarede sig pænt med stigninger på omkring 1 pct., mens Danske Bank blev dagens højdespringer med en stigning på 1,5 pct. til kurs 107,4.

Læs også