Bondo: Vi har forsøgt alt

En frustreret lærerformand fortæller, at KL ønsker "grænseløst arbejde".

Formand for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, på vej i Forligsinstitutionen. Forvirringen var stor fredag aften. Var forhandlingerne sammebrudt eller ej? Foto: Jens Dresling/Polfoto

Det er ikke meget, Anders Bondo Christensen kan fortælle Jyllands-Posten til citat, da han igen er blevet underlagt tavshedspligt.

"Men jeg kan sige, at forvirringen er stor her. Vi sidder nu tilbage i lokalet. Og vi forhandler officielt videre," siger han til Jyllands-Posten.

Han bekræfter, at forhandlingerne var brudt helt sammen, men at de nu er optaget igen. I hvert fald midlertidigt, da KL ønsker at kigge nærmere på den finske model, som lærerformanden har foreslået.

"Men alt tyder på lockout. Men nu sidder vi i hvert fald igen ved bordet og prøver at løse dette."

Forhandlinger brød sammen

Forhandlingerne brød sammen i forligsinstitutionen mellem KL og lærerne efter fire timers forhandling fredag aften. Men efter at have talt med pressen, gik Michael Ziegler og Anders Bondo Christensen ind bag lukkede døre igen.

Men da Anders Bondo Christensen i første omgang kom ud og mødte pressen tog for første gang bladet fra munden og fortalte, hvad der er foregået i forligsinstitutionen set med hans briller. Parterne har nemlig været pålagt tavshedpligt om forhandlingerne, mens de har foregået.

Gået med på grundtanke

Hverken forligsmand Mette Christensen eller KL-forhandler Michael Ziegler var på daværende tidspunkt kommet ud, og Anders Bondo Christensen vardermed den eneste kilde til forhandlingens sammenbrud.

Han sagde til blandt andre TV2 News:

"De vil ikke ændre et komma. Vi har forsøgt at gå ind på deres grundtanke om, at lederen skal bestemme. Alligevel kan vi ikke lave en aftale. Forhandlingerne har bare været tomgang. Vi har forsøgt at spille ind på KL's bane," sagde lærerformanden, som glædede sig over, at forhandlingernes tilsyneladende sammenbrud gav ham mulighed for at dokumentere, hvor langt lærerne har strakt sig.

"Vi er gået med på tankegangen for at undgå konflikten. Så det er frustrerende, at de ikke kan lave en aftale med os. De vil ikke rokke sig."

Sagt ja til overenskomst

Anders Bondo Christensen fortalte, at lærerne er villige til at forhandle hele påsken igennem for at undgå en lockout og lukning af skolerne pr. 1. april.

"Jeg har sagt ja til at lave en helt ny overenskomst. Det har jeg ikke kunnet fortælle jer før. Det eneste positive ved sammenbruddet er, at vi nu kan dokumentere alt det, vi er kommet med," siger Anders Bondo Christensen.

Hvis det står til ham, så skal eleverne i skole efter påskeferien, fortalte han.

"Jeg har ikke bare accepteret en færdig aftale, men jeg har forsøgt at komme i dialog. Lærerne må ikke lave lokale aftaler om arbejdstiden, ifølge KL."

Grænseløst arbejde

Hvad vil KL have fra jer, spurgte en journalist.

"Det grænseløse arbejde," svarede Bondo og uddybende:

"Helt almindelige regler som gælder på alle andre arbejdspladser, kan vi ikke få i vores overenskomst."

Anders Bondo Christensen fortalte desuden journalisterne, at han havde foreslået KL, at overenskomsten kunne blive inspireret af den finske model.

Den finske model

Den idé havde han fået efter at høre folk fra KL sige, at danske elever klarer sig dårligt. Da Finland er kendt for at ligge i top i PISA-test, kunne man kigge på deres model, hvis begrundelsen var for fagligt svage elever, tænkte Bondo.

Da Michael Ziegler kom ned fra forhandlingslokalet, fortalte han dog journalisterne, at han ikke havde hørt om modellen, før lærerformanden sendte en mail med forslaget et minut efter forhandlingssammenbruddet.

Efter forvirring og diskussion foran pressen, gik de to parter sammen ind bag lukkede døre igen.

Læs også