Forbund overvejer sympatistrejker

Flere fagforbund har overvejet muligheden for at strejke, lyder det fra hovedorganisationen FTF.

Flere fagforbund har bakket op om demonstrationerne i forbindelse med konflikten mellem Danmarks Lærerforening og KL. Foto: Casper Dalhoff

Danmarks Lærerforening bliver muligvis ikke det eneste forbund, der kommer i konflikt med Kommunernes Landsforening. Ifølge hovedorganisationen FTF har flere fagforbund overvejet muligheden for at gå i sympatistrejke med lærerne.

"Nogle forbund er nervøse for, at det pres, som Danmarks Lærerforening har været udsat for, vil ramme dem på et senere tidspunkt. Derfor er der overvejelser om sympatistrejker i nogle forbund," siger Bente Sorgenfrey, der er formand for FTF.

Hun oplyser, at det ikke er noget hovedorganisationen kan diktere over for de enkelte medlemsorganisationer, for det er op til det enkelte forbund at tage beslutningen.

Varsling kan dræbe konflikt

Hvis der kommer en sympatistrejke er den store udfordring, at konflikten skal varsles fire uger i forvejen. Hvis et fagforbund ønsker at gå ind i konflikten på lærernes side betyder det, at de skal handle hurtigt. For ingen kan på nuværende tidspunkt vide, hvor længe konflikten mellem Danmarks Lærerforening og KL vil vare.

"Fagforbundene skal se på, hvad der kan iværksættes, for de risikerer, at konflikten er ovre, inden de fire uger," siger Bente Sorgenfrey.

Bente Sorgenfrey understreger samtidig, at det er et drastisk skridt, hvis andre fagforbund går ind i konflikten, og at man derfor afventer afklaring på et møde i KTO - der er et forhandlingsfællesskab for ansatte i regioner og kommuner.

KTO har indtil nu afvist at skrive under på en aftale med kommunerne, fordi forhandlingerne mellem Danmarks Lærerforening og KL er trukket ud.

Mødet i KTO bliver afholdt i eftermiddag, og efter mødet vil fagforeningen FOA melde ud, om den vil iværksætte en sympatistrejke, oplyser formand Dennis Kristensen til Jyllands-Posten.

Intet tema for konflikt

Flemming Ibsen, professor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, har svært ved at se formålet med en sympatistrejke på nuværende tidspunkt.

"Det er svært at se et tema, som forbundene kan bruge som argument. Der er dog intet i vejen for, at de kan gå i sympatistrejke," siger han.

"Fagforbundene har haft rigtig god tid til at overveje det, men nu virker det som et slag i luften, hvis de gør det, for det er ikke sikkert, at de kan nå det på grund af varslingsfristen," siger Flemming Ibsen.

Læs også