Russere strømmer til Cypern for at redde penge

Cypriotisk frygt for kaos, hvis russerne trækker flere hundrede milliarder kr. hjem.

En russisk mand bosat på Cypern holder en tablet-pc op med Vladimir Putin under en protest på Cypern. Foto:Petros Giannakouris/AP

Russere er de seneste dage strømmet til Cypern i et forsøg på at redde deres indeståender i cypriotiske banker og deres investeringer i virksomheder i landet.

The Guardian beskriver, hvordan russiske gæster for tiden fylder godt op på hotellerne på øen. Mange af dem er angiveligt i landet i et forsøg på at gøre det, som cyprioterne for tiden ikke kan: Tage deres penge ud af banken.

Og det skaber frygt hos cyprioterne for, at de russiske penge vil forsvinde og økonomien som følge af det lide endnu større overlast.

"Vi er bekymrede"

En af de russiske forretningsmænd, som den britiske avis har talt med, kalder sig Vladimir og siger, at han og andre russere er meget bekymrede over situationen på Cypern.

"

Alle er fløjet hertil i et forsøg på at bruge kontakter til lokale til at lægge pres på ledelsen og embedsmændene i landet," siger Vladimir til avisen.

Han er en af de mange russere, der har valgt at placere sin formue på Cypern for at holde dem væk fra de russiske myndigheder og russiske rivaler. Han siger, at han står til at miste 58 mio. euro (ca. 430 mio. kr.) hvis de cypriotiske banker går ned, men hvordan han har tjent pengene, vil han ikke sige.

Enorme russiske indeståender

Og han er langtfra den eneste russer, der har store pengesummer på spil i dramaet om den lille øs økonomi.

Ifølge The Guardian tæller det russiske samfund på Cypern cirka 50.000 mennesker, og de har formuer fra et par tusind euro til flere hundrede millioner euro.

I alt vurderes det, at der er investeret over 32 mia. russiske euro (ca. 240 mia. kr.) i Cypern.

Russisk præg

Og russerne sætter deres præg på øen, hvor mange butikker og restauranters skilte står på russisk, der er flere russisktalende medier, og det russiskejede benzinselskab LUKoil har mange filialer.

At de russiske investeringer er vigtige for Cypern mener ogsgoogå den cypriotiske fysioterapeut Lara Avakian:

"Alle venter lige nu på at se, hvad der kommer til at ske. Hvis russerne tager deres penge ud, er vi fortabte," siger hun til The Guardian.

Den cypriotiske regering forhandlede tidligere på ugen med Rusland om hjælp i form af et lån, men det endte uden resultat og Cypern står fortsat i en situation, hvor landet skal skaffe 5,8 mia. euro (ca. 43 mia. kr.) for at blive berettiget til et EU-lån på 10 mia. euro (ca. 75 mia. kr.).

Læs også