Aktier: Begejstring afløst af frygt

Udtalelser fra den hollandske finansminister, Jeroen Dijsselbloem, fik mandag eftermiddag aktiemarkederne til at skifte morgentimernes optimisme over løsningen på den cypriotiske krise ud med misstemning, der farvede såvel de europæiske aktieindeks som det danske i rødt.

Foto: Yves Logghe/AP

- Han siger, at modellen for restrukturering af de cypriotiske banker måske kan bruges som model for redning af andre banker i krise. Og så skal man ikke se sig langt omkring for at få øje på Italien, hvor der er politisk krise og hvor Unicredit er faldet 5 pct. og handlen er suspenderet, siger seniorstrateg i Nordea, Henrik Drusebjerg i en kommentar til den noget pludselige vending i markedet.

Han påpeger, at det var samme finansminister, der i sidste uge bragte nervøsitet i markedet ved at henvise til den første Cypern-løsning, hvor alle bankindestående skulle belægges med afgift, som en mulig model for løsning af bankriser.

- Det viser kun, hvor sårbart markedet er, og hvor stor afhængigheden af de politiske beslutningstagere er, siger Henrik Druseberg.

De toneangivende danske aktieindeks C20 Cap sluttede dagen i 576,34, svarende til et fald på 0,04 pct. i forhold til lukkeniveauet fredag.

Indekset præsterede tidligere på dagen stigninger i omegnen af 1 pct., optimistisk inspireret af weekendens godkendelse af en plan for, hvordan krisen i den cypriotiske økonomi skal løses.

Nyheder relateret til selskaber var spinkle og sparsomme i forhold til de makropolitiske påvirkninger.

En af mandagens nyheder var en analyse i Aktieugebrevet, der konkluderede, at A.P. Møller - Mærsks Maersk Line ikke kan følge konkurrenterne på EBIT-indtjening i forhold til omsætning. Til gengæld kan containerrederiet glæde sig over, at konkurrenten i Korea, Hanjin Shipping, følger i Maersk Lines kølvand og varsler rateforhøjelser på 500 dollar pr. tyvefodscontainer på ruten mellem Asien og Europa.

A.P. Møller - Mærsk kunne selv bekræfte, at koncernen overvejer salg af obligationer udstedt i britiske pund. Mærsks B-aktie faldt 0,6 pct. til 46.120 kr.

Lundbeck lå det meste af dagen i bunden af eliteindekset med et fald på 0,8 pct. til 99,15 kr. Medicinalkoncernen fik fra morgenstunden prædikatet "for dyr" af AktieUgebrevet efter en stigning på 23 pct. i 2013. Men aktien avancerede i den sene handel til indeksets fjerdesidste plads.

Carlsberg sluttede i bunden med et kursfald på 1,3 pct. til 564 kr. Sammen med en række andre bryggerier undersøges Carlsberg ifølge nyhedsbureauet AFP for ulovlige prisaftaler for øl af de tyske myndigheder.

For Bang & Olufsen var det blå mandag efter fredagens overraskende nedjustering af forventningerne til 2012/13-resultatet. Mandag føjede analytikerne spot til skade. Sydbank sænkede anbefalingen til "sælg" fra tidligere "køb." Nordea sænkede anbefaling til "sælg" fra "hold", svenske Handelsbanken sænkede sit kursmål for B&O-aktien med 29 pct. til 47 kr. fra tidligere 66 kr. Fredag i næste uge kommer faktiske tal for selskabets tredje kvartal. Aktien tabte 2,9 pct. til 50,50 kr.

Uden for indekset markerede især industrivirksomheden Dantherm sig med en kursstigning på 13,3 pct. til 17,90 kr. Selskabets kinesiske partner i Dantherm Powers, Azure Hydrogen, har givet tilsagn om at investere 2 mio. dollar i en ejerandel på 10 pct. i den danske brændselscellevirksomhed. Aftalen indebærer, at Azures bestyrelsesformand, Grand Mao, bliver medlem af Dantherm Powers bestyrelse.

Biotekselskabet Genmab steg 3,1 pct. til 133 kr. De japanske sundhedsmyndigheder har godkendt leukæmimidlet Arzerra. Det giver en royaltybetaling på 20 mio. kr. fra partneren GlaxoSmithKline. Betalingen er allerede indarbejdet i Genmabs forventninger til 2013.

Ejendomsselskabet Nordicom har forlænget en aftale med selskabets banker med ekstra ni måneder til udgangen af 2013. Aftalen eliminerer den kortsigtede refinansierings- og renterisiko på ejendomskoncernens vigtigste bank- og realkreditlån. Samtidig planlægges en kapitalforhøjelse, oplyser selskabet i en meddelelse. Forlængelsen belønnedes med en kursstigning på 6,1 pct. til 4,84 kr.

Stål- og VVS-grossisten Sanistål har øget både overskuddet og resultatet i 2012. Godt hjulpet af salg af ejendomme. Bundlinjen landede på 153,1 mio. kr., mere end en fordobling i forhold til 2011 resultatet Sanistål venter i 2013 et resultat af primær drift (EBIT) på 110 til 150 mio. kr. eksklusive eventuelle ejendomsavancer. Aktien faldt 3,1 pct. til 62,50 kr.

Også investeringsselskabet Deltaq var regnskabsaktuel. 2012-underskuddet blev på små 30 mio. kr., og aktien faldt 9,2 pct. til 34,50 kr.

Læs også