Boligprisen afhænger af årstiden

Der er store sæsonudsving i priserne på boligmarkedet, viser ny analyse.

Gevinsten på et boligsalg kan afhænge af, hvornår på året, du sælger den.  Foto: Thomas Borberg

Hvis du går og overvejer at sætte din bolig til salg, er der god grund til at rykke hurtigt.

Der er nemlig markant mere gang i boligsalget på denne side af sommerferien end efter. Det viser en ny analyse fra Finansrådet.

Det er særligt i 2. kvartal, der begynder 1. april, at boligejere kan score en ekstra gevinst ved at sætte deres bolig til salg.

3 pct. prisgevinst i 2. kvartal

Analysen bygger på tal tilbage fra 1992 og er opdelt i ejerlejligheder og parcel- og rækkehuse.

Prisgevinsten er især til at få øje på for ejere af lejligheder. Sælger de boligen i første eller andet kvartal, får de en prisgevinst på henholdsvis. 2 og 3 pct. i gennemsnit.

Også ejere af parcel- og rækkehuse får en prisgevinst, hvis de sælger deres bolig før sommerferien. I første kvartal er gevinsten på 1,5 pct. og i andet kvartal ligeledes på 3 pct.

I de sidste to kvartaler er sæsoneffekten for ejerlejligheder hhv. 1 og -½ pct. For parcel- og rækkehuse har man ikke kunnet måle en signifikant ændring i prisgevinsten i sidste halvdel af året.

Det gør forårseffekten til den mest iøjenfaldende for både ejerlejligheder og parcel- og rækkehuse.

Beslutning efter nytår

Ifølge økonom i Finansrådet, Morten Aastrup, er der en logisk forklaring på prisudsvingene.

"Det hænger formentlig sammen med, at mange boliger bliver sat til salg lige efter nytår," siger han og henviser til, at det i gennemsnit tager mellem 3-6 måneder at sælge en bolig.

"Folk har svært ved at overskue både at sælge og købe bolig sidst på året, fordi der er så mange andre ting, f.eks. juleforberedelser, der presser sig på. Det er ofte et projekt, der virker mere overskueligt efter nytår," siger Morten Aastrup.

Det er også grunden til, at han advarer mod at lægge for meget i den sidste tids fald i priserne, da aktiviteten traditionelt er på et lavt niveau i fjerde kvartal.

Læs også