Frygt for stort hackerangreb på NemID

Tre nedbrud på under et døgn skærper mistanken om et angreb fra hackere.

Nets DanID undersøger lige nu, hvad årsagen er til tre større nedbrud hos NemID.

Søndag aften var det næsten umuligt at logge på netbank eller offentlige hjemmesider med sin NemID. Tidligere på eftermiddagen var situationen den samme. Mandag omkring middagstid gik den digitale signatur ned igen.

Årsagen kan være et stort hackerangreb.

"Det er i hvert fald påfaldende ens oplevelser, vi har haft både i går aftes og så her til eftermiddag igen. Vi kan stadig ikke bekræfte, om det er et målrettet angreb. Men der er mange indikationer på det," siger Søren Winge, pressechef i Nets DanID, til Version2.

Sjældent stort nedbrud

Søndagens nedbrud varede samlet i to timer. Mellem 17.02 og 17.56 var det stort set umuligt at logge på NemID og igen mellem klokken 18.42 og 19.51, hvilket gør nedbruddet til et af de større i statistikken.

"Det påvirkede stort set al NemID-trafik til både banker og det offentlige. Der er ingen tvivl om, at det er lang tid at være utilgængelig, så det er en stor hændelse. Det hører heldigvis til sjældenhederne," sager Søren Winge til Version 2 søndag.

"Der har været unormal trafik med rigtig mange requests på systemet, og det kunne indikere, at der er tale om et målrettet angreb. Vi kan i hvert fald sige, at det ikke skyldes en klassisk driftsfejl som sådan."

Aldrig sket før

Nets DanID er nu i gang med at undersøge nedbruddene. Der bliver blandt andet undersøgt, om nedbrudene skyldes en et DDoS-angreb (Distribueret Denial-of-Service). DDoS-angrebet overbelaster bevidst en internetserver, så den ikke er i stand med at besvare de reelle forespørgsler fra brugere.

Hvis det er tilfældet, er det første gang, NemID går ned under den slags angreb.

"Det er også noget af det, vi tænker ikke kan udelukkes. Men vi kan ikke komme med nogen endegyldig konklusion lige nu," siger Søren Winge.

Læs også