"Norges økonomi er truet"

Landets enorme rigdom har lullet befolkningen i søvn, skriver nyhedsbureau i en analyse.

Norges oliefond er mere end 4.000 mia. kr. værd. Arkivfoto: Statoil/AP

En af Vesteuropas mest succesfulde økonomier er truet.

Det mener nyhedsbureauet Reuters, der har set nærmere på den norske økonomi. For selvom Norge er et af de rigeste lande i verden, er landet på vej til at løbe ind i store problemer.

Nordmændene arbejder mindre, produktionen er faldende, lønningerne er røget i vejret, og det samme er priserne på varer. Dommen fra Reuters er klar:

Der skal ændringer til, hvis landet skal tilbage på sporet.

Olierigdom på 4.000 mia. kr.

På overfladen er Norge ellers yderst misundelsesværdigt. Væksten er stærk, BNP'en pr. indbygger er på næsten 580.000 kr., og landet har en oliefond, som er mere end 4.000 mia. kr. værd.

Men faktisk har landets enorme rigdom lullet befolkningen i søvn, skriver Reuters. Blandt andet er antallet af årlige arbejdstimer for fuldtidsansatte i Norge faldet med 270 timer siden 1974.

I februar var den norske finansminister, Sigbjørn Johnsen, ude og sige, at nordmændene er nødt til at arbejde mere.

"Gør vi ikke det, må fremtidige generationer vælge mellem mindre velfærd eller højere skatter," sagde han ifølge e24.no.

Store lønstigninger

Bare fordi man arbejder mindre, skal man dog ikke have mindre i løn.

Siden år 2000 er lønningsniveauet i Norge steget med 63 pct. Det er seks gange mere end i Tyskland og Sverige.

Samtidig arbejder flere og flere nordmænd på deltid. Norges arbejdsløshed er kun tre pct., men korrigeret for deltidsansatte er beskæftigelsesprocenten kun 61 pct. Det er lavere end for eksempel Grækenland.

Mangel på arbejdskraft

Selv Norges oliesektor er i vanskeligheder. Der er stor mangel på kvalificeret arbejdskraft, og en analyse fra den norske regering konkluderer, at Norge vil mangle 6.000 ingeniører om blot fire år.

Manglen på medarbejdere er med til at presse lønningerne op - og det har allerede fået flere selskaber til at vende blikket mod udlandet, hvor prisniveauet er væsentligt lavere.

Den norske regering anslår, at hvis ikke den gennemsnitlige årlige arbejdstid øges med 10 pct., vil staten til sidst være nødsaget til at tage hul på sin opsparing. Centralbanken har sågar advaret om, at den norske velfærdsmodel opfordrer folk til at forlade arbejdsmarkedet.

Læs også