Berlusconi kræver at være med i ny regering

Italiens tidligere premierminister kræver, at hans Frihedsparti (PDL) skal medtages i en eventuel ny italiensk regering.

Foto: AP/Alessandra Tarantino

Der er dog stadig ingen tegn på, at Berlusconis rival, premierminister Pier Luigi Bersani, vil løbe fra et tidligere løfte om ikke at alliere sig med den kontroversielle politiker for at bryde det politiske dødvande.

Berlusconi udtalte mandag, at Bersanis demokratiske parti (PD) bør give Berlusconis PDL bemyndigelse til at vælge en efterfølger til præsidentposten når den nuværende præsident, den 87-årige Giorgio Napolitanos, mandat slutter 15. maj i år.

- Det hele er meget klart. Enten ændre PD ændrer sine holdning og åbner op for muligheden for at danne regering med PDL for at få gang i økonomien igen og samtidig erklærer at de (PD red.) er rede til at vælge en moderat kandidat til præsidentposten eller må vi gå tilbage til stemmeurnerne sagde Berlusconi i et interview med sin egen Canale 5 TV. Det skriver Reuters

Ingen holdningsændring

Berlusconis udmelding får dog ikke de politiske modstandere til at vise tegn på holdningsændring. Tværtimod står PD fast på at Berlusconi ikke har noget at gøre i den italienske regering.

- Vores erfaring med det her er negative af en meget enkel grund. Hvad vi tidligere har set er, Berlusconi i sidste ende desværre kun tænker på sine egne interesser. Ærligt talt, den idé at du en dag efter valget skulle kunne annullere alt som har forgået de seneste 20 år, ved vi alle godt bare er propaganda udtalte PD’s næstformand Enrico Letta til italienske SkyTG24 fjernsyn, med hensyn til Berlusconis utallige tidligere korruptionsanklager.

Da Pier Luigi Bersani efter valget blev bedt om at danne en regering, af netop præsident Giorgio Napolitano, svor premierministeren, at han ikke ville lave en koalition med Silvio Berlusconis Frihedsparti.

Det har siden hen dog vist sig, at Bersanis PD har meget få andre muligheder, hvilket efterlader eurozonens tredje største økonomi i et politisk dødvande, der kan destabilisere hele eurozonen.

De europæiske regeringer og internationale investorer følger udviklingen nøje, selvom der hidtil ikke har været de samme paniske tegn der ramte markederne i 2011, da Berlusconi trådte tilbage som premierminister midt i en gældskrise.

Læs også