Rederier vil reducere pirat-beredskab

Rederierne tror efterhånden så meget på den positive udvikling ved Afrikas Horn, at de er begyndt at forberede sig på en tid med lavere pirattrussel, fortæller Risk Intelligence til ShippingWatch.

Arkivfoto: AP

Selvom truslen ikke er forsvundet, og Rederiforeningen advarer mod at slække på beredskabet, så er rederierne begyndt at forberede sig på tiden med en lavere pirattrussel ved Somalia.

Risk Intelligence oplever i alt fald et ønske blandt kunderne om, hvordan de kan justere deres beredskab ind efter, at der efterhånden er meget få piratangreb ud for Afrikas Horn. Samtidigt vil de gerne kunne justere tilbage, hvis det bliver nødvendigt.

"Inden for de seneste tre-seks måneder er vi begyndt at få forespørgsler på, hvordan man kan de-eskalere beredskabet i takt med, at angrebene er faldet dramatisk. Alle vil gerne reducere beredskabet, som koster mange ressourcer, så rederierne ønsker at finde den optimale "pakke" i forhold til trusselsbilledet på længere sigt," siger adm. direktør Hans Tino Hansen fra Risk Intelligence, til ShippingWatch.

Han understreger, at truslen om pirateri ved Afrikas Horn ikke er fjernet, selvom den er formindsket betydeligt, og at der derfor kan være tale om en kompliceret opgave, hvis beredskabet skal nedtrappes. For hvor er det præcis, man kan tage forholdsregler ud af systemet, og i hvor stor grad kan man tillade sig at gøre det?

"Afgørelsen er helt afhængig af hvilke ruter, man sejler, hvilken skibstype, der er tale om, osv.," siger Hans Tino Hansen.

Indsatsen har effekt

Han peger på flere grunde til, at pirattruslen er faldet så dramatisk, er en række faktorer:

  • Flådestyrkerens indsats mod piraternes operationsområder virker
  • Rederierne har indført BMP (Best Management Practise), beskyttet skibene, fået bevæbnede vagter ombord, osv.
  • Piratinvestorerne har vendt deres interesse mod land og begyndt at investere midler fra pirateri andre steder hjulpet af den bedre sikkerhedssituation på land
  • Der har i visse områder i Somalia været lokale indsatser mod piratområder og i nogle af disse har indsatsen virket

"Truslen er ikke nul, og man skal til enhver tid være i stand til at imødegå den truslen, der måtte være. En nedtrapning kan ikke sættes i værk i morgen, men rederierne begynder at forberede sig på det, kan vi mærke," siger Hans Tino Hansen

Fogh: Pirater har mærket verdens vrede

Hækkerup: Pirater er en konkret trussel mod Danmark

Valg i Nigeria 2015 kan eskalere pirateri 

Læs også