Flertal ønsker alkoholfrie fly

Der er sket en markant holdningsændring i løbet af det seneste år.

I fremtiden skal der ikke serveres alkohol på fly, mener 2 af 3.

Påskeferien er bestilt og i løbet af den næste uges stiger flere danskere end normalt om bord på fly.

Traditionelt forbinder mange danske rejsende flyturen med et frirum, hvor de kan slappe af og få sig en drink, en øl eller et glas vin, forklarer Maria Paulsen, der er rejseekspert hos Skyscanner.

Men sådan er det ikke længere.

I dag ønsker 2 af 3 rejsende nemlig, at der i fremtiden ikke bliver serveret alkohol på fly. Det viser en ny undersøgelse fra den online rejsesøgemaskine Skyscanner.

Vil undgå fulde medpassagerer

Der er tale om en markant stigning siden 2012, da kun knap 2 af 5 af de rejsende ønskede et forbud.

Ifølge undersøgelsen, der er foretaget blandt 6.000 internationalt rejsende i Europa, ønsker 63 pct. i dag, at der ikke bliver serveret alkohol på flyturen i fremtiden.

Af dem angiver 43 pct. som årsag, at de mener, at fulde passagerer ødelægger flyturen.

"Folk er blevet mere opmærksomme på, at alkohol kan være forstyrrende på flyturen, og det lader til, at de fleste rejsende hellere vil undvære en drink om bord end at sidde ved siden af en, der har fået en ordentlig kæp i øret. ," siger Maria Paulsen fra Skyscanner.

Kun 16 pct. af de adspurgte nyder en drink på flyveturen.

En mulig forklaring på den tendens kan ifølge Maria Paulsen være finanskrisen, der har gjort, at flere vælger at flyve med lavprisselskaber. Selskaberne tager typisk "en god skilling" for at servere alkohol om bord, og det kan gøre, at flere venter med at nyde en drink, til de er landet.

Skaber forsinkelser

Undersøgelsen kommer, efter at det i den seneste tid er blevet diskuteret i medierne, om alkohol bør serveres på flyafgange. Det kan ifølge Skyscanner være en af årsagerne til, at flere nu ønsker forbud mod alkoholudskænkningen.

Russiske myndigheder har tidligere leget med tanken om at forbyde udskænkning af alkohol på fly for at undgå upassende opførsel fra berusede passagerer. 

Forslaget udspringer af flere episoder, hvor fly er blevet forsinkede på grund af fulde passagerer.

Det tyrkiske flyselskab Turkish Airlines har allerede gjort alvor af snakken, og har indført alkoholfrie fly på nogle indenrigsrejser i Tyrkiet.

Ifølge Maria Paulsen er det sandsynligt, at flere flyselskaber overvejer, om deres fly skal være alkoholfri.

"Det kan være en måde at positionere sig på i forhold til de konkurrerende flyselskaber," siger hun.

Læs også