Vi køber sommerhus med vennerne

Og københavnerne køber sommerhus tættere på hjemmet, viser analyse.

Det seneste år har danskerne købt fritidshuse, der i gennemsnit ligger kun 58 km fra helårsboligen. Arkivfoto: Carsten Ingemann

Et sommerhus er ikke længere enkeltmandseje.

Det er nemlig blevet populært at købe sommerhus med venner eller familie. Således har hvert 10. danske sommerhus nu mere end én ejer. Det svarer til ca. 17.000 sommerhuse, ifølge tal fra Boligsiden.dk.

Især på Bornholm er tendensen tydelig. Her har knap 12 pct. af sommerhusene mere end én ejer.

Fem råd til fælles køb:
  • Aftal, hvordan ejerforholdet skal være.
  • Få styr på, hvad der evt. skal ske ved skilsmisse, dødsfald o. lign.
  • Vær opmærksom på, hvilken økonomisk betydning det fællesejede sommerhus får for andre familiemedlemmer f.eks. i forbindelse med arv.
  • Få afklaret, hvordan det skal håndteres, hvis en af parterne ikke længere ønsker at være medejer af sommerhuset.
  • Skriv alle aftaler ned. Få hjælp af en boligadvokat, som kan gennemgå sagen sammen med dig.
Kilde: Boligsiden.dk og BOLIGadvokater.

Køber tættere på hjemmet

"Der er mange fordele ved at eje et sommerhus i fællesskab. Økonomien er en af dem, bl.a. fordi man er flere til at dele udgifterne til køb og vedligeholdelse," siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Udviklingen mod fællesejede sommerhuse er ikke den eneste tendens på det danske sommerhusmarked. En analyse fra ejendomsmæglerkæden EDC viser, at danskerne vil have fritidshus tæt på hjemmet.

Det seneste år har danskerne købt fritidshuse, der i gennemsnit ligger kun 58 km fra helårsboligen. Københavnerne har købt med de korteste afstande, i snit 44 km mellem hjemmet og fritidsboligen, mens de nordjyske købere med 70 kilometers afstand bruger længst tid på landevejene.

Prisen bestemmer

I forhold til en tilsvarende undersøgelse fra fem år siden, er det især københavnerne, der nu køber fritidshuse tættere på. Dengang var det netop indbyggerne i hovedstadsområdet, som købte med længst afstand mellem hjemmet og fritidshuset.

Årsagen til den ændring skal findes i prisudviklingen, der viser, at fritidshuse i Region Hovedstaden har oplevet klart det største prisfald.

I gennemsnit er priserne siden højdepunktet i 2006 faldet med 18 pct. på landsplan, mens der alene i Region Hovedstaden er tale om prisfald på hele 29 pct. på fritidshuse.

"Man køber jo fritidshus både med hjerte og pengepung. Og da fritidshusene i Nordsjælland dengang var næsten 30 pct. dyrere end i dag, valgte mange københavnere i stedet at købe i Syd- eller Vestsjælland eller på Lolland/Falster. Det medførte selvfølgelig længere transporttid, men til gengæld også en lavere købspris, siger Birgitte Ringbæk, kommunikationskonsulent i EDC.

 

Antal km mellem fritidshuset
og hjemmet *

Købere fra Region Hovedstaden

44 km

Købere fra Region Sjælland

60 km

Købere fra Region Syddanmark

51 km

Købere fra Region Midtjylland

58 km

Købere fra Region Nordjylland

70 km

* Udgangspunkt i fritidshusets beliggenhed, baseret på 1.000 handler hos EDC i 2012. Afstandene er målt i fugleflugt.

Læs også