Bill Gates går i kondom-branchen

Opfindere verden over har fået en usædvanlig opgave af den amerikanske milliardær.

Bill Gates, der har sat sig for at donere halvdelen af sin formue væk, vil skabe den næste generation af kondomer. Foto: AP/Michael Sohn

Los Angeles

Det lyder måske som en vittighed, men den er god nok.

Forretningsmanden Bill Gates er mest kendt som medstifter og mangeårig leder af og bestyrelsesformand for softwarefirmaet Microsoft.

Milliardærens seneste projekt, hvor opfindere og nørder er hidkaldt, handler dog ikke om avanceret software eller elektroniske gadgets.

Denne gang er han på jagt efter det bedste kondom.

Ny generation af kondomer

For fem år siden afviklede Gates sit daglige arbejde hos Microsoft for at hellige sig velgørenhedsarbejde via ”Bill and Melinda Gates Foundation Trust”.

Det er netop den særdeles velhavende fond, der har inviteret opfindere og nørder verden over til at byde ind på opgaven.

Fonden tilbyder 100.000 dollars i opstarttilskud til personer, der designer ”den næste generation af kondomer, der væsentligt bevarer eller forbedrer nydelsen”, og som tilskynder til ”regelmæssig brug.”

Nemme at distribuere

Opstartstilskuddet på 100.000 dollars kan suppleres med en donation på 1 mio. dollars, hvis der er potentiale i idéen, lyder meldingen på fondens hjemmeside.

Kondomer er som bekendt et af de bedste redskaber til at undgå spredning af hiv, men at få folk til at bruge kondomerne er en anden sag.

Fonden ønsker at se et produkt, som vil få flere mænd og kvinder til at bruge det pågældende præservativ.

”Kondomer er billige, nemme at fremstille og distribuere og er tilgængelige globalt herunder i områder med knappe resurser gennem talrige og veludviklede distributionskanaler,” skriver fonden.

Væsentlige forbehold

Alligevel er mange mennesker tilsyneladende tilbageholdende med at bruge dem, og de klager blandt andet over, at præservativet ødelægger glæden og intimiteten.

I mange ulande ses kondomet endvidere som et tegn på, at brugeren er hiv-smittet, og derfor undgår mange kvinder at gå i seng med vedkommende, lyder meldingen.

Gates-fonden håber på, at “et nyt konceptdesign med nye materialer kan omdannes til en prototype, der kan blive testet snart.”

Brug af kondom har været kendt siden 1500-tallet, da det blev fremstillet af forskellige materialer - eksempelvis dyretarm. I dag fremstilles kondomer hovedsageligt af polyurethan og latex.

Læs også