Port of Virginia afviser milliardtilbud fra Mærsk

En af USAs største containerhavne, Port of Virginia, skal ikke privatiseres. Det besluttede et flertal i havnens øverste ledelse, Virginia Port Authority Board of Commissioners (VPA Board), tirsdag.

Kæmpehavnen Port of Virginia skal alligevel ikke privatiseres. Foto: AP/Sonya N. Hebert

En af USAs største containerhavne, Port of Virginia, skal ikke privatiseres. Det besluttede havnens øverste ledelse, Virginia Port Authority Board of Commissioners (VPA Board), enstemmigt tirsdag. Det skriver Port of Virginia på sin blog, og dermed er det milliardstore tilbud fra A.P. Møller - Mærsk havneselskab APM Terminals taget af bordet.

I 18 måneder har politikere, hundrevis af havnerelaterede virksomheder og borgere diskuteret en privatisering af Port of Virginia efter at APM Terminals lagde et tilbud på bordet. APM Terminals' bud havde en samlet værdi på op til 3,9 mia. USD og strakte sig over de næste 48 år, hvor Mærsk-selskabet ville overtage driften af hele havnen, inklusive en containerterminal, APM Terminals selv har bygget.

Storbank udfordrer Mærsk i Virginia 

Efterfølgende lagde en af verdens største kapitalfonde, Carlyle Group, og JPMorgan Chase tilbud på bordet, ligesom andre har været inde i billedet. 1,3 mia. USD svarende til 7,7 mia. danske kroner kontant var APM Terminals parat til at lægge på bordet up front som en del af betalingen.

Nu lægger VPA Board i stedet op til en restrukturering af havnen i Virginia i håbet om at den vil generere mere kapital, og at havnen, som flere analyser har påpeget, vil drage stor fordel af en udvidelse af Panama-kanalen i 2015, når større skibe forventes at anløbe havnene på USAs østkyst.

"Vi vil nu bevæge os fremad som en stærkere og slankere organisation, der er bedre positioneret til at servicere rederier og havnekunder og tiltrække mere gods til Virginia," siger formanden for bestyrelsen i VPA board, William Fralin.

Port of Virginia er USAs 6. største havn og den 3. største største på østkysten og med dybt vand. Havnen er beskrevet som det største aktiv i delstaten Virginia, og den beskæfter samlet omkring 340.000 mennesker. Havnen opnåede i 2012 målt i godsmængder sit næstbedste år nogensinde.

Smedegaard nedtoner forventninger til Virginia 

Kritik af APM Terminals bud på Virginia

Mærsk nedsabler amerikansk havneoperatør 

Læs også