Danske Bank: Fejlen var vores

De manglende betalinger skyldes et problem mellem Danske Bank og Nationalbanken.

Kø ved Danske Bank på Vesterbrogade i København før åbning onsdag, hvor der var tale om massive problemer med diverse udbetalinger. Foto: Lars Krabbe

Danske Bank bekræfter nu, at de manglende betalinger af løn, pension, SU og overskydende skat, som mange danskere stod op til i morges, skyldes en fejl mellem banken og Nationalbanken.

"Det er korrekt, at der var en fejl i netværket mellem Danske Bank og Nationalbanken, så Nationalbanken ikke fik vores clearing-filer," siger Kenni Leth, der er pressechef i Danske Bank.

Clearing-filer er filer, som alle banker sender ind til Nationalbanken inden transaktionerne mellem bankerne kan gå i gang. Hvis Nationalbanken mangler at modtage filerne fra en bank, kan transaktionerne ikke påbegyndes.

Tale om systemfejl

Den præcise årsag til, at Nationalbanken ikke modtog Danske Banks clearing-filer til tiden, er endnu ukendt. Indtil videre, kan Danske Bank kun bekræfte, at der er tale om en netværksfejl, og at fejlen altså ikke skyldes, at banken har sendt filerne for sent.

Danske Bank
  • I Danske Bank er der normalt 3 mio. transaktioner på en gennemsnitlig hverdag, men i nat har banken haft dobbelt så mange som normalt på grund af tilbagebetaling af overskydende skat.

Årsagen til, at de forsinkede filer har påvirket så mange bankkunder, skyldes, at Danske Bank står for alle betalinger fra staten og videre ud i systemet. Derfor er alle offentlige betalinger blevet påvirket. Nationalbanken har desuden ikke været i stand til at starte transaktionerne, før alle filerne var modtaget.

For at undgå lignende situationer igen, vil Danske Bank nu gennemføre et nøje analysearbejde for at finde ud af, hvordan fejlen kunne opstå.

Banken har tidligere onsdag garanteret, at alle har deres penge i løbet af dagen.

Nationalbank: Vent til efter påske

Det har hverken været muligt at få sagens forløb bekræftet eller at få en kommentar på sagen fra Nationalbanken.

Bankens underdirektør holder nemlig påskeferie og er først tilbage i næste uge. Han er - ifølge Nationalbanken - den eneste, der kan udtale sig om sagen.

Læs også