Officielt: Pædagogerne og KL skal i retten

KL opfører sig urimeligt, lyder det fra pædagogerne.

Henning Pedersen, formand for Bupl, pædagogernes fagforening. Foto: Finn Frandsen.

Hvor mange elever kan støttepædagogerne passe, mens lærerne lockoutes?

Det spørgsmål strides pædagogerne og KL, kommunernes forening, i øjeblikket om. De to parter har i dag holdt et møde uden resultat, og det betyder, at sagen nu ender i arbejdsretten.

Pædagogerne er ikke ramt af konflikten og kan derfor holde opsyn med eleverne, mens lærerne lockoutes. KL mener, at pædagogerne kan passe det samme antal børn, som hvis en lærer var til stede, mens pædagogernes fagforening, Bupl, vil have antallet af børn nedsat, fordi man ikke vil øge arbejdsintensiteten.

"Urimeligt"

"Det er urimeligt, at KL gør alt, hvad de overhovedet kan for at mildne virkningerne af deres egen konflikt med lærerne ved at pålægge pædagogerne noget ekstra arbejde," siger Henning Pedersen, formand for Bupl, til Jyllands-Posten.

Han fortæller, at der er omkring 4.000 pædagoger i landet, som på den ene eller anden måde deltager i undervisningen, men tør dog ikke gætte på hvor mange der bliver ramt af uenighederne.

Ifølge KL henviser pædagogerne til en kendelse fra 1985 på daginstitutionsområdet, men den mener Jesper Lykke Christensen, juridisk konsulent i KL, ikke kan sammenlignes med den nuværende stridighed.

"Pædagogerne skal i sagens natur ikke overtage lærernes undervisning. Men pædagogerne er i timerne som en del af deres normale arbejdstid, og derfor skal de udføre deres hidtil normale arbejdstid. Det betyder også, at de kan føre tilsyn med det samme antal elever," siger Jesper Lykke Christensen til Jyllands-Posten.

Kun tilsyn med halvdelen af eleverne

Henning Pedersen siger, at pædagogerne vil holde "benhårdt" på, at pædagogerne ikke kommer til at udføre mere arbejde under den kommende lockout af lærerne.

"Hvis læreren er væk, kan pædagogen kun tage halvdelen af eleverne, hvis man skal holde tilsyn med dem. Vi vil ikke på nogen måde lade pædagogerne komme i en situation, hvor man lader dem udføre en lærers arbejde," siger formanden.

Uenighederne betyder, at Bupls hovedorganisation, FTF, sammen med LO har indbragt sagen som en hastesag for arbejdsretten. Den behandles angiveligt på næste torsdag - den 4. april.

Kan pålægges arbejde

Det betyder, at pædagogerne skal udføre det arbejde, som arbejdsgiverne instruerer dem i, når lærerkonflikten efter planen træder i kraft tirsdag den 2. april.

"Det er helt utilfredsstillende, at vi ikke kan få en afklaring. Jeg synes i det hele taget, det er urimeligt, at KL vil lægge det pres på pædagogerne ved at sige, at man kan pålægges at tage sig af alle børn i en klasse, selvom man normalt er to til det," siger Henning Pedersen.

"Det største problem er, at KL pålægger pædagogerne mere arbejde i en konfliktsituation, end de normalt vil have. Det kalder jeg konfliktramt arbejde."

Læs også