Obligationer: Rentelussing til Italien

Det var et velkendt billede, der tegnede sig i onsdagens obligationshandel, hvor en lige linje dannede en spejlingsakse på tværs af Europa.

Lederen af den italienske 5-Stjerne-Bevægelse, komikeren Bepe Grillo. Foto: Andrew Medichini

De nordeuropæiske renter - inklusiv Frankrig - lagde sig en smule, mens de tilsvarende sydeuropæiske i Italien, Portugal, Spanien og Grækenland stormede til vejrs.

Onsdagens nøgletal fra Europa var dyster læsning, og Italiens obligationssalg til formiddag blev ikke noget påskeæg. Der blev solgt 5-årige obligationer for 3,9 mia. euro. Det skete til en rente på 3,65 pct. mod 3,59 pct. ved den seneste tilsvarende udstedelse i februar.

De 10-årige obligationer solgte for 3,0 mia. euro til en rente på 4,66 pct. mod 4,84 pct. ved den seneste tilsvarende udstedelse.

Renten på den toneangivende, danske 10-årige statsobligation faldt med 6 basispoint til 1,46 pct. mens renten på den tyske søsterkupon faldt 7 basispoint til 1,28 pct.

Dagen før Judas' forrådelse af Jesus - og to dage før korsfæstelsen - var der gravstemning blandt obligationshandlerne i Italien og Spanien. Renterne steg med henholdsvis 19 og 14 basispoint til 4,7 pct. og 5,1 pct.

Den italienske 5-Stjernebevægelse, anført af komikeren Beppe Grillo, der kom ind i det italienske parlament ved det seneste valg, vil måske stemme imod en regering anført af centrumvenstre-lederen Pier Luigi Bersani, der fredag blev bedt om at danne en regering.

Det skrev Bloomberg News onsdag formiddag med henvisning til citater fra to ledende personer i 5-Stjernebevægelsen, Crimi og Lombardi.

Bersanis støtter har ikke selv mandater nok til at danne regering. Han er derfor afhængig af opbakning fra enten Beppe Grillo eller højrefløjen med tidligere premierminister Silvio Berlusconi i spidsen.

I Grækenland og Portugal var obligationsbilledet det samme. Portugal måtte æde en rentestigning på 15 basispoint til 6,2 pct. i effektiv rente på den toneangivende statsobligation med udløb i 2023, mens den tilsvarende græske strøg til vejrs med en rentestigning på 80 basispoint til 12,6 pct. i rente.

Før middag kom en stribe nøgletal, der viste, at det franske BNP faldt med 0,3 pct. i fjerde kvartal, samt at detailsalget i Spanien dykkede med 7,9 pct. år til år i februar.

Industriordrerne i Italien faldt med 1,4 pct. måned til måned i januar mod et ventet plus på 0,6 pct., mens detailsalget faldt 0,5 pct. på månedsbasis. Her var der ventet flad udvikling. På årsbasis faldt detailsalget 3 pct. i januar - nøjagtig som ventet.

Midt på eftermiddagen kom opgørelsen af igangværende bolighandler i USA, der viste et fald med 0,4 pct. i februar sammenlignet med måneden før. Det var en lidt større tilbagegang end ventet, da økonomer ifølge Bloomberg News havde ventet et fald på 0,3 pct.

På årsbasis var der i februar 5 pct. flere igangværende bolighandler, end det var tilfældet i februar 2012. Her havde økonomerne ventet en stigning på 8,7 pct. på årsbasis. I januar steg de igangværende bolighandler 9,6 pct. år-til-år, hvilket også var en nedrevidering fra tidligere udmeldt 10,4 pct.

Renten på den toneangivende, amerikanske statsobligation - T-Bond - reagerede med et nedadgående renteudsving på nyheden, men rettede dog hurtigt op. Obligationsrenten lukkede dog stadig 6 basispoint lavere til en effektiv rente på 1,85 pct.

Læs også