Skat: Vi gider ikke lege bank

Danskerne skal have 15 mia. tilbage i skat. Det er en rekord - og det er dumt.

Tegning: Niels Bo Bojesen

"Vi er ikke interesseret i at lege bank for borgerne."

Richard Hanlov, underdirektør i Skat.

Det føles som en jackpot i det store skattelotteri, når man åbner sin årsopgørelse og ser, at man skal have penge tilbage i skat. Selvom man egentlig bare har betalt for meget i det forgangne år og nu får sine penge retur.

I år skal tre mio. borgere have penge tilbage. Det er over 300.000 flere end for to år siden, og den samlede overskydende skat løber op i svimlende 15 mia. kr.

Det er alt, alt for meget, mener Skats underdirektør, Richard Hanlov.

En dårlig investering

"Det er et rekordstort beløb, og det viser, at danskerne er blevet dårligere til at ramme plet i deres forskudsopgørelse. Det er fint, at man får en smule overskydende skat tilbage, når året er gået, men det her beløb er alt for stort.

Vi er ikke interesseret i at lege bank for borgerne," siger han til Jyllands-Posten.

Richard Hanlov bakkes op af forbrugerøkonom i Nykredit Johan Juul-Jensen. Det er nemlig en særdeles dårlig forretning, når danskerne har 15 mia. kr. stående hos Skat.

"De penge, man sparer op hos Skat, taber købekraft, fordi afkastet er mindre end inflationen. Det er en meget dårlig investering," forklarer Johan Juul-Jensen.

Ved overskydende skat får man en rentegodtgørelse på 0,5 pct.

Skat har også skyld

Richard Hanlov har forståelse for, at danskerne ønsker at gardere sig mod ubehagelige overraskelser.

"Men man skal huske på, at der er bedre måder at investere sine penge på," påpeger han.

Han erkender dog også, at Skat bærer sin del af skylden for den massive overskydende skat.

"Hele processen med at udfylde sin forskudsopgørelse er blevet automatiseret, så vi har måske været med til at fremmedgøre det for danskerne. Vi har bestemt et oplysningsansvar."

Der er gået sport i skatten

I stedet for at lade sine penge samle støv hos Skat, kan man bruge dem på at nedbringe sin gæld, lave forbedringer på huset, tage på ferie eller placere dem på en konto, hvor de kan trække højere renter, foreslår Johan Juul-Jensen.

Han mener, at der er gået sport i at få penge tilbage i skat.

"Folk bliver rigtig glade for det, de får tilbage – selvom det er deres egne penge. Det er, som om alle har været med i et stort skattelotteri. Dem, der får mest tilbage, har så vundet," siger han.

Læs også