Cypern-krise påvirker virtuel valuta

Den økonomiske uro i Cypern har fået kursen på bitcoins til at stige markant.

Investorer søger tryghed i den digitale valuta bitcoins.  Foto: Colourbox

Kursen på cyber-valutaen bitcoin er steget markant i den forløbne uge, skriver CNN.

Årsagen er formentlig, at folk søger et sikkert sted at placere deres penge, efter redningspakken af Cyperns banker.

Men bitcoins er et ikke helt almindeligt sted at søge den sikkerhed. Cyber-valutaen er fire år gammel og udviklet af en anonym hacker.

Men tiderne er også usædvanlige, skriver CNN. Cyprioterne kæmper med at få adgang til deres opsparinger i landets banker, og det har fået investorer i hele Europa til at tvivle på sikkerheden i banksystemet.

Handel eksploderet

Prisen på bitcions er derfor steget med hele 87 pct. på 12 dage. I dag handles bitcoins for 88 dollars, mens det var 47 dollars midt i marts. I juli 2010 kostede én bitcoin kun 5 cent.

Handlen med bitcoins er også eksploderet på det seneste. Mellem 60.000 og 110.000 bitcoins har skiftet hænder hver dag på det seneste. Det er mellem det dobbelte og tredobbelt af, hvad der blev handlet for for blot få uger siden.

De virtuelle mønter kan omsætte til kontanter via forskellige hjemmesider, men nogle steder også tager imod bitcoins som betalingsmiddel. Det gælder f.eks. Wordpress og Reddit.

Bitcoin-pengeautomat

Medieentreprenør Jeff Berwick håber på, at han kan åbne en bitcoin-pengeautmat i Cypern inden for de næste uger, skriver CNN.

Bitcoins har været et verdensomspændende eksperiment, der blev skabt af en hacker tilbage i 2009. Cyber-valutaen er fritaget for statslig indblanding og er ikke tilknyttet en centralbank.

Lige nu er knap 11 millioner bitcoins i omløb, hvilket svarer til en værdi på knap 1 milliard dollars.

Læs også