Der gives rabat på sommerhuse

Sidste år gav sælgerne i gennemsnit afslag på 10 pct. af udbudsprisen.

Der gives afslag på sommerhusene. Desuden forventer økonomer, at prisen vil falde yderligere.  Foto: Carsten Ingemann

Sommerhuskøbere står stærkt, når de kommer til de afsluttende forhandlinger.

Sidste år måtte sælgerne i gennemsnit give et afslag på 10 pct. af prisen i forhandlingssituationen. Det viser beregninger, som Arbejdernes Landsbank har foretaget for Berlingske Business.

Det vil sige, at sommerhussælgerne sidste år samlet har givet et afslag på over en halv mia. kr., når handlerne blev indgået.

Stort udbud

I øjeblikket er der over 11.000 sommerhuse til salg, og det kan give køberne gode kort på hånden.

"Et stort udbud af sommerhuse vil få mange til at sætte næsen op efter de helt store nedslag. Og det kan, som det ses, også lade sig gøre. Omvendt skal man heller ikke forvente, at det er nogen gavebod, man møder ude i sommerlandet," siger Lone Kjærgaard, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, til Berlingske.

Hvor store afslag, man som køber kan forvente, afhænger bl.a. af, hvor længe sommerhuset har stået til salg, og hvor meget prisen er blevet sat ned undervejs, forklarer Lone Kjærgaard.

Prisfald

Lige nu er der mange sommerhuse til salg, og både Arbejdernes Landsbank, Handelsbanken og Nordea tror, at vi vil se yderligere prisfald på sommerhuse.

"Der kan komme en negativ prisboble. Selv om der kommer prisfald, forventer køberne stadig at få afslag ved selve handlen, og det vil være med til at trykke priserne yderligere ned," siger Jes Asmussen, cheføkonom i Handelsbanken, til Berlingske.

Han forudser desuden, at udløbet på de afdragsfri lån på helårsboliger kan blive en påvirke prisen på sommerhuse de kommende år. Det kan ske, hvis sommerhusejere bliver nødt til at sælge sommerhuset for at få råd til afdragene. Dermed kan udbuddet stige markant og påvirke prisen.

Læs også