Ledige undgår sociale arrangementer

Ledige isolerer sig, fordi de vil undgå at svare på, hvad de arbejder med, viser undersøgelse.

De ledige tager deres situation personligt og mere end 30 pct. har undgået et social arrangement for ikke at tale om ledigheden.  Arkivfoto: Carsten Ingemann

Knap hver tredje ledige har én eller flere gange undgået et socialt arrangement for at slippe for at svare på, hvad de arbejder med.

Det viser en ny undersøgelse blandt 762 ledige danskere, som SSI Research har foretaget for Min A-Kasse. Det skriver Søndagsavisen.

"Der er en tendens til, at ledige tager deres situation meget personligt. De føler, at det er deres egen skyld, og de kan blive utilpasse, hvis folk spørger ind til det," siger Simon Bauer, kommunikationschef hos Min A-Kasse, til Søndagsavisen.

Desuden svarer 25 pct. af de adspurgte, at de bliver hjemme i det tidsrum, hvor de fleste andre er på arbejde.

De evige spørgsmål

25-årige Helle Madsen er cand.mag i æstetik og kultur. Desuden er hun ledig. Hun bryder sig heller ikke om at fortælle folk, at hun ikke har et arbejde. 

På hendes blog Ledig og Svedig skriver hun om påskefrokosterne:

"Her undgår man sjældent spørgsmål som: ”Hvordan går det så?”, ”Er du stadig ledig?”, ”Er der noget at søge?” (disse spørgsmål er selvfølgelig nydeligt akkompagneret med den klassiske hængemule og de våde øjne)."

Identitetskrise

Hun mener, at hun har gennemtænkt alle muligheder for at få et job, og derfor kan folks velmenende råd være anstrengende. Og hun har ikke lyst til at blive set på som en ledig. Hun skriver:

"Jeg befinder mig i en identitetskrise mellem det at være studerende og være en del af arbejdsmarkedet – og den identitet, der befinder sig i dette tomrum, hedder ”ledig”. Den føles som en tung lænke om mit ben, et klistermærke, der sidder uløseligt fast i panden på mig. Jeg må nu, modvilligt, påtage mig en identitet, der er så negativt ladet, at den nærmest er ubærlig."

Læs også