Tidligere KL-forhandler skammer sig

Kjeld Hansen (S) har tidligere forhandlet med lærerne. Han skammer sig over KL's retorik.

Kjeld Hansen (S) skammer sig over arbejdsgivernes retorik. Desuden kunne konflikten have været undgået, hvis skolelederne havde udnyttet den nuværende aftale, mener han. ESKESTAD MIK

Han skammer sig over, hvordan overenskomstforhandlingerne mellem KL og lærerne er forløbet. Og han mener, at begge parter skal have ejerskab til en aftale.

Manden med synspunkterne er ikke hvem som helst. Det er Kjeld Hansen, tidligere socialdemokratisk borgmester i Herlev samt chefforhandler for KL.

Kjeld Hansen forhandlede med lærerne i 2005, og han har bl.a. været med til at nå frem til den arbejdstidsaftale, som lærerne har i dag.

Urimelig retorik

Han følger nøje med i forhandlingerne. Og den retorik, der bliver brugt, bryder han sig ikke om.

"Jeg ser, at der er sådan en tendens til, at man dæmoniserer lærerne. Arbejdsgiverne bruger begrebet normalisering, det skal være som alle andre - bag det ligger der nogle signaler om, at lærerne har det meget bedre end alle andre - at de laver meget mindre. Det synes jeg ikke er rimeligt", siger Kjeld Hansen til folkeskolen.dk.

Kjeld Hansen har taget til kontakt til Bent Larsen, kredsformand for Herlev Lærerforening, for at sige, at han skammer sig over den retorik, KL bruger.

Tegner et forkert billede

Han forklarer til folkeskolen.dk, at arbejdsgiverne tegner et billede af en stiv og begrænsende arbejdstidsaftale, som ligner noget, vi havde i Danmark for 20 år siden.

Han påpeger, at der i den nuværende aftale ikke forhindrer lærerne i at være 37 timer ugentligt på skolen, og den siger heller ikke noget om, at timerne ikke må fordeles anderledes.

"Hele det kassesystem blev jo netop blødt op med den nye aftale," siger Kjeld Hansen (S) til folkeskolen.dk.

Skolelederne har fejlet

Han mener ikke, at skolelederne har varetaget den ledelsesopgave, som arbejdstidsaftalen fra 2008 gav dem.

"Den nuværende tjenestetidsaftale bygger på tre principper; ledelse, ledelse, ledelse - aftalen skulle udfyldes gennem dialog og gennem ledelse og har man ikke flyttet folkeskolen nok i dag, så er det fordi, der mangler ledelse," siger han til folkeskolen.dk.

Når skoleledernes formand Anders Balle går ind for en ny aftale, er det derfor "hyklerisk", mener Kjeld Hansen.

Situation kunne være undgået

Skolelederens formand Anders Balle mener ikke, at han er hyklerisk.

Men han giver den tidligere chefforhandler ret i, at lederne kunne have udnyttet den nuværende aftale bedre.

"Jeg har før sagt, at havde vi udnyttet A08 (den nuværende aftale, red.), havde vi måske ikke stået i den situation, som vi står i i dag," siger Anders Balle og fortsætter:

"Det er ærgerligt, at vi ikke har udnyttet A08."

Læs også