Cyprioter kan miste 60 pct. af deres indeståender

Kunder i Cyperns største bank kan måske stå over for massive tab.

Kunderne i Bank of Cyprus kan stå over for endnu større tab end hidtil antaget. Foto: Petros Karadjias/AP

Folk med store indeståender i den største cypriotiske bank, Bank of Cyprus, kan muligvis stå til at miste helt op til 60 pct. af det, de har stående i banken, skriver flere internationale medier.

Nyhedsbureauet Reuters skriver, at folk med over 100.000 euro (cirka 745.000 kroner) i Bank of Cyprus vil miste 37,5 pct. af deres penge, der vil blive omdannet til aktier i banken. Ud over dette kan de samme kunder miste op til 22,5 pct. mere, hvis en gruppe af eksperter finder det nødvendigt for at redde banken.

Eksperterne har ifølge Reuters 90 dage til at afgøre, om og hvor meget der yderligere skal tages fra kundernes indeståender.  Det sagde cypriotiske regeringsembedsmænd lørdag.

Ikke nok

De resterende 40 pct. vil blive midlertidigt fastfrosset i Bank of Cyprus for at sikre bankens likviditet, men pengene vil stadig trække renter.

Ifølge New York Times har den cypriotiske regering i løbet af den seneste uges tid lovet, at folks tab ikke vil overstige 40 pct. af deres indestående, selvom eksperter har advaret om, at kraftigere midler ville blive nødvendige.

Avisen skriver, at manøvren vil betyde, at de største kunder i Bank of Cyprus også vil blive bankens største aktieholdere, hvorfor de i teorien kan få deres penge igen, hvis banken klarer sig godt i den nærmeste fremtid og aktierne stiger kraftigt - noget der dog regnes for meget usandsynligt.

"Reformeret bank"

Det er ekstraordinære love, der er blevet vedtaget på Cypern i løbet af ugen, der gør den cypriotiske regering i stand til at tage så drastiske midler i brug over for landets store bankkunder.

Den cypriotiske finansminister forsvarede lørdag tiltagene.

"Vi har uden tvivl lidt et hårdt slag. Men nu har vi en bank, der er reformeret og klar til at genoptage sin rolle i den cypriotiske økonomi," sagde finansminister Michalis Sarris ifølge Reuters.

Kan forværre krisen

De større byrder, der nu kan blive lagt på kunder i Bank of Cyprus kan dog ifølge eksperter gå hen og forværre den dybe krise, som den cypriotiske økonomi er i, fordi det presser de forretningsdrivende, der i forvejen lider.

"De forretningsdrivende, der havde deres penge i banken for at kunne betale leverandører og ansatte, vil være dem, der kommer til at lide størst skade. Der er stor forskel på et tab på 30 pct. og 60 pct., og med de mere pressede forretningsdrivende kan den cypriotiske økonomi blive sendt ud i en endnu dybere recession," siger Sofronis Clerides, der er økonomiprofessor ved universitetet på Cypern, til Reuters.

Ifølge New York Times er de tidligere forudsigelser om en økonomisk nedgang i år på tre pct. i den cypriotiske økonomi ikke længere realistiske. Der forventes derimod en nedgang på mellem fem og ti pct. i år.

Læs også