Aktier: Gevinsterne stryges efter dansk enegang

Der blev slået bak på det danske aktiemarked torsdag.

PR-foto: Chr. Hansen

Chr. Hansen fik klø af investorerne efter en salgsanbefaling fra Danske Bank, og også A.P. Møller - Mærsk og en lang række af de øvrige C20-aktier drev baglæns.

C20 Cap-indekset sluttede 1,5 pct. lavere i 571,97, og fik større skrammer end flere af de væsentlige europæiske børser. De lå ved dansk børslukketid til fald på mellem en halv og en hel pct.

- Vi havde en relativ god dag onsdag, hvor vi kørte fra Europa, så det skal nok ses i det lys. Samtidig har vi nogle sværvægtere, der trækker den forkerte vej, siger aktiehandler i Jyske Bank Martin Munk til Ritzau Finans.

På plussiden kunne investorerne glæde sig over aktiestigninger i Japan efter markante pengepolitiske lempelser fra Bank of Japan. Til gengæld skuffede amerikanske ledighedstal senere på dagen, og pressede de i forvejen trængte danske aktier yderligere ned. Endelig talte ECB-chef Mario Draghi om risici på nedsiden for væksten i andet halvår, efter banken helt som ventet havde fastholdt renten.

Chr. Hansen blev torsdagens prygelknabe, efter at Danske Bank sænkede sin anbefaling til "sælg". Ifølge banken er aktien nu for dyr efter en stigning på tæt ved 50 pct. over 12 måneder. Danske Banks kursmål for Chr. Hansen-aktien er 189 kr. - en god bid under markedskursen, der endte på 208,3 kr. efter et fald på 3,5 pct.

Også Coloplast faldt 2,5 pct. til 319,3 efter en lang kursgalop og endnu en kursrekord onsdag.

A.P. Møller - Mærsk satte kurs mod laveste niveau i otte uger, efter et fald på 2 pct. til 44.200 kr.

Aktien var presset, efter at den markante ratestigning på 600 dollar per 15. marts fra Asien til Europa er blevet eroderet. Årsagen er, at volumenerne på den vigtige fart har været mindre end forudset.

- Vi oplevede en lavere volumen end ventet i de sidste uger af marts. Det tærede på vores rateløft, men vi mærkede stadig omkring en tredjedel af stigningen. Vi anser det som en succes, da marts normalt ikke er en højsæson, siger chef for Asien-Europa hos Maersk Line, Lars Mikael Jensen, i en udtalelse til Ritzau Finans.

Mærsk har annonceret en ny rateforhøjelse på 500 dollar pr. teu med virkning fra midten af april, og volumenudviklingen er ifølge Lars Mikael Jensen øget som ventet i denne måned og tegner lovende for, at prisstigningerne slår igennem.

Blandt høreapparataktierne steg GN Store Nord 0,6 pct. til 107,5 kr., mens William Demant faldt 2,4 pct. til 492.

GN Store Nord præsenterede udvidelser af sin nye produktplatform Verso på en stor høreapparatmesse i Californien. Markedet har stadig til gode at høre fra William Demant, der præsenterer torsdag og qua den store tidsforskel til Californien først kan vente aktiemarkedets dom fredag.

Helt i toppen af C20 Cap glimtede Lundbeck med en stigning på 1,2 pct. til 111. Succesen skyldtes Deutsche Bank, som hævede kursmålet for Lundbeck-aktien med 15 kr. til 150, og satte handling bag ordene ved at købe Lundbeck-aktier for netto 23 mio. kr. Dermed stod Deutsche Bank for to tredjedele af nettokøbet.

Blandt sidepapirerne slog den forslåede, blå-gule Brøndby-aktie en overgang kontra, men endte 0,9 pct. nede i 11,5 kr. Onsdag faldt Brøndby 19 pct, da selskabet annoncerede, at det er i akut pengenød og skal rejse mindst 60 mio. kr. inden udgangen af april. Det vil ske til en pris på bare 2 kr. pr. aktie, så de aktionærer, der ikke spytter i kassen, bliver kraftigt udvandet.

Største kursfald torsdag blev tildelt Bioporto, der dykkede 18 pct. til 3,20 kr. Faldet satte ind, da fondsbørsen overførte aktien til observationslisten, fordi revisor ikke har kunnet komme med en revisorkonklusion i årsregnskabet.

BRANCHENYT
Læs også