Telebranchen: Bedre mobildækning på vej

"Vi når længere ud i landet," lyder det efter vedtagelsen af ny planlov.

Regeringen vil have mobildækning fra Gedser til Skagen. Foto: Carsten Andreasen

Mobildækning fra Gedser til Skagen.

Med den nye planlov har regeringen, med opbakning fra Enhedslisten og De Konservative, gjort det lettere at opsætte mobilantenner i landdistrikterne. Det kan bane vejen for bedre dækning, hvor mobilnettet i dag er hullet, forudser miljøminister Ida Auken (SF).

Helt konkret betyder ændringen, at teleoperatører, såsom TDC, Telmore og Stofa, fremover kan sætte mobilantenner op på siloer, skorstene eller eksisterende master uden at skulle søge landzonetilladelse hos kommunen først.

"Ikke revolutionerende"

Det er et skridt i den rigtige retning, mener Teleindustrien, der er brancheforening for de danske teleselskaber.

"Det er ikke revolutionerende, men det letter den administrative byrde og gør det hurtigere og lettere for teleselskaberne at opsætte mobilantenner. En af de store hindringer ved at udbygge i landområderne er netop de administrative omkostninger," forklarer direktør Jakob Willer.

Han havde dog gerne set, at regeringen var gået endnu længere – f.eks. ved at gøre det muligt for selskaber at sætte nye master op uden landzonetilladelse.

Gå endnu længere

Desuden mener Teleindustrien, at det skal være muligt for kommuner at udleje ubrugt jord til teleselskaber, som ønsker at opsætte nye master.

Det vil øge incitamentet for, at masterne opsættes steder i landet, hvor der ellers ikke er et marked for det. Indtil videre må branchen "nøjes" med den nuværende ændring af planloven - og det er også ganske fint, siger Jakob Willer.

"Samlet set er det skridt, regeringen har taget, rigtig godt. Det vil bidrage gevaldigt til, at vi kan nå længere ud i landet."

BRANCHENYT
Læs også