Centralbank: Vi vil ikke røre ved renten

Den amerikanske ledighed skal under 5,5 pct., før det kan ventes en renteændring.

Charles Evans (til højre) i samtale med centralbankchef Ben Bernanke. Evans vurderer, at renten fortsat vil være rekordlav af hensyn til arbejdsløsheden.

Det indflydelsesrige centralbankmedlem og chef for Federal Reserves afdeling i Chicago, Charles Evans, udtalte torsdag, at han forudser en rekordlav rente, indtil arbejdsløsheden bevæger sig under 5,5 pct. i USA.

Det amerikanske arbejdsmarkedet døjer i øjeblikket med en arbejdsløshed på 7,7 pct.

Charles Evan er dermed det andet centralbankmedlem, som mener, at centralbankens officielle mål på 6,5 pct. er for højt sat.

- Hvis arbejdsløsheden faldt til under 6,5 pct., og den årlige inflation fortsat lå på ca. 1,5 pct., som nu her, så kan jeg ikke forestille mig årsagen til, at vi ville føle et behov for at begynde at stramme pengepolitikken, da vi ville ligge under vores inflationsmål på 2 pct., lød det fra Charles Evans på en tale torsdag ifølge Reuters.

Arbejsløshedsmål bør sænkes

Charles Evans vurdering læner sig op ad centralbankmedlem og chef for Federal Reserves afdeling i Minneapolis Narayana Kocherlakota, som fuldt ud mener, at centralbanken skal sænke sit officielle arbejdsløshedsmål til 5,5 pct., førend at centralbanken rører ved den ledende rente, som ligger på rekordlave 0,00-0,25 pct.

De to lokale centralbankdirektører er dog endnu ikke i flertal blandt de i alt 19 medlemmer af centralbanken, som styrer USA’s pengepolitik, og deres holdninger er derfor ikke ensbetydende med centralbanken faktiske førte politik, men giver en idé, om de tankestrømninger, som befinder sig i centralbankens maskinrum.

Rapport senere i dag

Senere fredag eftermiddag vil den vigtige amerikanske arbejdsmarkedsrapport for marts blive offentliggjort, og rapporten vil dermed give et frisk blik på situationen for jobskabelsen i USA, og kan give investorerne en retningslinje for centralbankens fremtidige politik, som altså er bundet op på om arbejdsløshedsprocenten nærmer sig de 6,5 pct. eller bevæger sig længere væk.

Økonomerne venter en overordnet jobskabelse på 195.000 personer uden for landbruget i marts sammenlignet med den solide jobskabelse på 236.000 personer i februar, som kom som en positiv overraskelse for markedet. Der ventes desuden en uændret arbejdsløshedsprocent på 7,7 pct.

Læs også