Lejlighederne drøner fra husene

Det bliver stadig mere attraktivt at skifte lejligheden ud med et hus.

Lejlighedsejere skal i gennemsnit have 101.000 kr. op af lommen for at bytte lejligheden til et hus. Foto: Lars Krabbe

Prisen på lejligheder fortsætter med at løbe fra huspriserne, viser friske tal fra Danmarks Statistik.

For mens prisen på et gennemsnitligt hus kun er steget med 1,1 pct. det seneste år, står det helt anderledes til for ejerlejlighederne. Her er prisen steget med hele 5,7 pct. det seneste år.

I januar sidste år kostede en gennemsnitlig ejerlejlighed på 80 m2 cirka 1.385.000 kr. Et år senere er prisen 1.464.000 kr.

Bytte, bytte

Dermed skal lejlighedsejere have væsentligt færre penge op af lommen, hvis de ønsker at bytte lejligheden ud med et hus. 101.000 kr. koster byttet i dag mod 166.000 kr. for et år siden.

Det ændrede bytteforhold skyldes byernes magneteffekt, forklarer Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea.

"Efterspørgslen efter lejligheder i byen har været stor. Samtidig har de eksisterende lejlighedsejere ikke haft den store lyst til at sælge til de eksisterende priser, som ifølge Danmarks Statistik fortsat ligger godt 15 pct. under toppen. Derved har efterspørgslen efter by-boliger langt overgået udbuddet, hvorfor priserne er drevet i vejret."

Byboligerne trækker

Den opfattelse deler man hos Realkredit Danmark.

"Det skyldes formentlig kombinationen af en mere gunstig udbudssituation på markedet for ejerlejligheder og en fortsat stigende interesse for at bosætte sig i og omkring de større byområder," siger cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig.

Hos Arbejdernes Landsbank glæder man sig over, at huspriserne er kommet godt fra start i det nye år. Fra december til januar steg priserne på villaer med 1,1 pct., viser dagens tal.

"Det er glædeligt – og det bliver ikke mindre glædeligt af, at vi samtidig går en tid i møde, hvor villapriserne har tradition for at holde skindet pænt på næsen," fastslår cheføkonom Lone Kjærgaard.

Læs også