Skær 20 pct. af energiregningen

Energirenovering skal være som en virus. Det skal smitte, mener energirådgiver.

Energitjenesten møder op hos den lokale grundejerforening, hvor der opstilles et telt med informationsmateriale. Her ved et tidligere arrangement i Værløse. Foto: Energitjenesten

Skal det gamle fyr skiftes ud, eller er det bedre at begynde med ny isolering på loftet eller nye vinduer?

Producenterne af solceller, vinduer, døre og isoleringsmaterialer lover alle massive besparelser til boligejerne, der vælger netop deres produkt.

Men er der nu hold i de lovede besparelser, og hvilket investering vil være den bedste i netop min bolig? Det er spørgsmål, som mange boligejere har stillet sig selv, og for nogle kan det virke så uoverskueligt at skulle i gang, at det aldrig bliver til noget.

Til gengæld vil boligejerne gerne energirenovere, når de kan få præcise svar på, hvor de skal begynde.

Opsøgende arbejde

Men nu forsøger Energitjenesten i samarbejde med 25 kommuner fordelt over hele landet at give boligejerne et skub i den rigtige retning.

Midlet er opsøgende arbejde. Rådgivere fra Energitjenesten møder simpelthen op i de lokale grundejerforeninger, der har ønsket at få besøg.

"Vi møder typisk op i grundejerforeningen lørdag formiddag. Vi medbringer et telt og forskelligt oplysningsmateriale. Efter en introduktion deles boligejerne op i nogle grupper, som går ud i et par huse, der er blevet udvalgt på forhånd," forklarer Janus Hendrichsen, der er energivejleder hos Energitjenesten København.

Projektet går under navnet "Spar mindst 20 pct. - Vi hjælper dig."

Der peges på problemerne

"Det bliver meget mere vedkommende og konkret, når vi står ude i det enkelte hus og direkte kan pege på problemerne. I modsætning til producenterne har vi ikke et bestemt produkt at sælge. Derfor vil jeg mene, at vi bedre kan pege på, hvilke investeringer der vil være mest fornuftige for de enkelte boligejere," siger Janus Hendrichsen.

Arrangementerne i grundejerforeningerne er gratis for boligejerne, fordi Energitjenesten og de 25 kommuner har fået støtte fra Energifonden.

Arrangementerne varer typisk fra kl. 10 til 16, og hvis boligejerne efterfølgende ønsker at få hjælp til energirenoveringen, har Energitjenesten så også et produkt at sælge - et energitjek til 3.000 kr.

En plan til banken

"Vi har mødt boligejere, der har haft varmeudgifter på 50.000 kr. om året. Typisk vil der være tale om investeringer mellem 150.000 og 500.000 kr. Men så har boligejerne også en plan, de kan tage med i banken," siger Janus Hendrichsen, der lover boligejerne mindst 20 pct. besparelse på energiregningen.

"Vi har tidligere været i samarbejde med 15 kommuner, hvoraf nogle er med igen. Erfaringerne er, at næsten halvdelen af boligejerne har sat gang i energirenovering senest tre måneder efter modtagelsen af en klimatjek-rapport. De 20 pct. er en meget realistisk besparelse," fortæller Janus Hendrichsen.

Det skal smitte

"I Danmark har der ikke rigtig været tradition for at bruge rådgivere. I stedet har folk spurgt tømreren til råds. Tømrere ved også meget om huse, men de ved ikke alt. Vi kan rådgive meget præcist om, hvad der vil være den rigtige investering," tilføjer Janus Hendrichsen.

Han vil meget gerne have naboer til at tale om energirenovering hen over hækken.

"Når der holder en håndværkerbil på vejen, skal naboerne spørge: "Nå, hvad sagde han så, og hvad koster det?"

Det må gerne blive en virus. Naboerne skal nyse på hinanden, så det smitter," siger Janus Hendrichsen.

BRANCHENYT
Læs også