Aktier: Lidt af stigningen sat over styr

Det danske aktiemarked satte i løbet af eftermiddagstimerne lidt af den indledende stigning over styr, men dagen sluttede trods alt med en stigning på 0,63 pct. til 566,87 for eliteaktierne i C20 Cap. Tidligere på dagens var stigningen på 0,85 pct.

Ude i Europa steg de store indeks i Frankfurt, Paris og London lidt mere behersket med 0,1-0,5 pct., og det var som så ofte før den tungtvejende Novo-aktie, der med en stigning på 2,1 pct. til 954,50 kr. hævde det danske indeks lidt højere, end de europæiske kolleger kunne følge med til.

- Der er ikke rigtig nogen forklaring på, hvorfor markedet trak sig lidt tilbage. Men uanset hvad, så er vi kommet godt fra start i den nye regnskabssæson og efter fredagens fald efter den amerikanske arbejdsmarkedsrapport. Der er måske nogle, der benyttede stigning til at tage gevinster hjem, formoder aktierådgiver i Nordea Jesper Bamberger.

Vindmøllekoncernen Vestas lagde sig fra dagens start i spidsen med offentliggørelsen af en ordre på 166 af selskabets V100-1,8 MW-vindmøller til Canada, hvor møllerne skal opstilles i det 299 MW store Blackspring Ridge I-projekt i provinsen Alberta. Ordren suppleres med en 20-årig serviceaftale.

Med dagens ordre er Vestas' tilgang af offentliggjorte ordrer i år mere end fordoblet til 570 MW. Bag det tal ligger dog også et ukendt antal ordrer, der for første kvartals vedkommende offentliggøres 8. maj i delårsregnskabet.

Vestas-aktien steg 7,8 pct. til 45,22 kr., og aktien sluttede som den begyndte som den mest stigende af C20-indeksets medlemmer.

- Ordren annonceres efter en periode uden ordrer og derfor med kursfald. Derfor ser vi den markante kursreaktion på dagens ordre, påpeger Jesper Bamberger.

Carlsberg-aktien sluttede dagen med en stigning på 2,2 pct. til 560,50 kr., uden egentlige nyheder - heller ikke fra peer-selskaberne. Noget af grunden kan måske søges i Carlsbergs kursefterslæb i forhold til de konkurrerende bryggeriaktier, og aktuelt har Bank of America offentliggjort betryggende forventninger til det regnskab, Carlsberg kommer med i begyndelsen af næste måned, noterer Jesper Bamberger.

FLSmidth placerede sig straks fra start lige så stabilt som Vestas - bare i bunden af indekset med et kursfald på 2,6 pct. eller 9,10 kr. til 338 kr. Der fragik mandag udbytte på 9 kr. fra aktien.

Handelsbanken løftede sine kursmål for begge høreapparataktierne, William Demant og GN Store Nord, med henholdsvis 12 kr. til 122 kr. og 15 kr. til 555 kr. Men samtidigt fik William Demant sænket sin anbefaling hos analytikerne i SEB til "hold" fra "køb". Og Alm. Brand Markets bemærkede i en kommentar til den nyligt afholdte høreapperatmesse i Anaheim, at der ikke er udsigt til bedring af det globale høreapparatmarked. Reaktionen var en stigning på 0,3 pct. til 481 kr. for en William Demant-aktie og en stigning på 1,0 pct. til 108,30 kr. for en aktie i GN Store Nord.

Chr. Hansen fik sit kursmål hævet til 190 kr. fra 170 kr. hos Société Générale, men anbefalingen er fortsat "sælg". Ingrediensaktien steg 2,7 pct. til 211,30 kr.

Trævarekoncernen Dalhoff Larsen & Hornemann, DLH, afslørede mandag eftermiddag tal for omsætning og driftsresultat (EBIT) for første kvartal før tid, fordi selskabet har oplevet ekstraordinært hårde tre måneder på grund af en hård vinter og et generelt lavere aktivitetsniveau. DLH's omsætning landede ifølge de foreløbige tal på 486 mio. kr. i første kvartal 2013 mod 622 mio. kr. i samme periode sidste år, mens driftsresultatet ventes at blive omkring minus 15 mio. kr. mod et plus på 2,6 mio. kr. i første kvartal 2012. Opdateringen kostede et kursfald på 8,1 pct. til 3,95 kr.

Sent fredag præsenterede fodboldklubben Brøndby det prospekt, der danner grundlag for den aktieudstedelse, der skal hindre konkurs i klubben. Kapitalforhøjelsen gennemføres med fortegningsret for eksisterende aktionærer, og hver aktionær får tildelt 13 tegningsretter per aktie, der hver giver ret til tegning af en ny aktie til en pris på 2 kr. stykket.

Brøndby-aktien faldt mandag 9,0 pct. til 11,10 kr.

Solar-aktien dykkede efter udbytte med 2,0 pct. til 298 kr. Det svarer til et fald på 6 kr., mens udbyttet er på 6,65 kr.

Bavarian Nordic behøver måske ikke bruge hele den afsatte tid for sit igangværende fase 3-forsøg med prostatakræftvaccinen Prostvac, oplyste selskabet mandag formiddag. Selskabet, der netop har fået tilladelse af de amerikanske myndigheder til at gennemføre en foreløbig (interim) analyse af studiet. Analysen skal bruges til at finde ud af, om det skal fortsætte som planlagt, eller stoppes tidligere, hvis der påvises tilfredsstillende effekt.

Bavarian Nordic-aktien vandt 3,0 pct. till 69 kr.

BRANCHENYT
Læs også