Bernanke: Stresstest gør systemet mere robust

Det amerikanske banksystem er langt stærkere end før finanskrisen, mener chefen for den amerikanske centralbank.

Centralbankchef Ben Bernanke. Arkivfoto: David Goldman/AP

Den amerikanske centralbank Federal Reseves’ stresstest har gjort det finansielle system meget mere robust. Det mener i hvert fald centralbankdirektør Ben Bernanke, kunne man konkludere efter hans tale ved en konference om finansiel stabilitet i Atlanta.

- Det amerikanske banksystems modstandsdygtighed er blevet væsentligt forbedret siden dengang (finanskrisen i 2009 red.), og det mere intensive og mere sofistikeret brug af stresstests, samt tilsynsmyndighedernes øgede vægt på effektiviteten af bankernes egen kapital planlægningsprocesser, fortjener nogen ros for denne forbedring, sagde Ben Bernanke fra talerstolen ifølge Reuters.

Bernanke sammenlignede den nuværende situation med finanskrisens højdepunkt i 2009 og vurderede, at banksektorens genrejsning er godt nyt for det generelle økonomiske opsving, da långivning er en vigtig faktor for økonomisk vækst.

Test skal fortsætte

Bernanke sagde, at det er vigtigt at fortsætte med stresstestene, selvom økonomien er på rette spor for ikke at generere for meget selvtilfredshed blandt de finansielle institutioner.

Bernanke afviste forestillingen om, at de finansielle reformer var blevet alt for kostbare og belastende. Han sagde krisen havde gjort det klart, at reformerne var nødvendige.

Nogle kritikere har argumenteret for at centralbankens stresstest ikke er strikse nok, mens bankerne har klaget over de ikke fuldt ud forstår centralbankens metoder. Som modsvar har Ben Bernanke tidligere udtalt, at hvis centralbanken giver for mange oplysninger om sine metoder, kan det føre til, at bankerne skærer ned på deres egne interne risikoforvaltningssystemer.

Behov for langsigtede løsninger

På talen mandag sagde Ben Bernanke, at de amerikanske finansielle institutioner havde suppleret deres balancer ved at rejse mere kapital, men at for mange virksomheder stadig er alt for afhængige af kortsigtede finansieringskilder, hvilket potentielt kan skabe problemer.

Federal Reserve var bredt kritiseret i kølvandet på den globale finanskrise for ikke at have kunne forudse så stor en økonomisk krise og for at være alt for eftergivende over for de banker som tog for store risici. Krisen førte til en række upopulære redningsaktioner af de finansielle institutioner, der siden hen har skadet centralbankens omdømme.

BRANCHENYT
Læs også