Danskerne smider mest mad ud

Øv. Mælken har allerede overskredet holdbarhedsdatoen. Hvad gør du?

Danskerne er det folkefærd i Norden, der smider mest mad ud, som har overskredet 'mindst holdbar til'-mærkningen.  Foto: Sara Galbiati/Polfoto

Du kender det sikkert.

Du åbner køleskabet for at finde ud af, at mælken allerede har overskredet 'mindst holdbar til'-mærkningen, og også leverpostejen ved siden af har stået der for længe. Spiser du det, eller smider du det ud?

I Danmark er det nemt at få fat i en ny vare, og derfor er der ikke den samme tradition for at man er nødt til at beholde varen i lang tid.

Lars Gylling, , Nordic marketing manager hos YouGov.

Flere end hver tredje dansker vælger den sidste løsning. Det gør danskerne til det folkefærd i Norden, der er mest påpasseligt med madvarer, der har overskredet holdbarhedsdatoen.

Danmark stikker ud

Resultaterne kommer fra en ny undersøgelse, som analyse- og konsulentorganisationen YouGov netop har offentliggjort.

Ifølge Lars Gylling, der er nordic marketing manager hos YouGov, smider danskerne flere varer ud, fordi vi ikke har en "nøjsomhedskultur", som man har særligt i Finland.

Fakta
  • Danskerne har et madspild på 540.000 tons om året.
  • Madspildet koster danskerne 16 mia. kr. årligt.
Kilde: Stop Spild Af Mad

”I Danmark er det nemt at få fat i en ny vare, og derfor er der ikke den samme tradition for at man er nødt til at beholde varen i lang tid, som der er i nogle af de andre nordiske lande,” siger han. Han peger på, at Danmark er et af de lande, hvor der er flest indkøbssteder per indbygger.

Danmark har siden 2006, da YouGov første gang undersøgte madspild, altid skillet sig ud fra de andre lande i Norden, og Lars Gylling vurderer, at den tendens vil fortsætte.

Overraskende forskel

Anette Thybo, forsker i holdbarhed og forbrugerpræferencer ved Aarhus Universitet, er overrasket over, at Danmark skiller sig ud fra de andre lande i Norden.

Hun peger dog på, at en del af forklaringen også kan skyldes, at landene har været ramt af forskellige typer af fødevareskandaler.

Fakta
  • 'Mindst holdbar til' angiver den dato, hvortil producenten kan garantere smag og kvalitet af sit produkt. Efter denne dato kan varens kvalitet blive en smule forringet, men det er sjældent sundhedsskadeligt at spise den.
  • 'Sidste anvendelsesdato' betyder, at varen maksimalt kan holde sig til den angivne dato. Herefter kan den være sundhedsskadelig og skal derfor smides ud. Det er typisk kød og fisk, der kan have denne mærkning.

”Der har været nogle fødevareskandaler, som sætter spor hos folk. Når danskerne for eksempel hører om bakterier i hindbær og andre lignende tilfælde, så bliver de meget påpasselige,” siger hun.

Test maden

”Hvor påpasselig man skal være afhænger af, hvad det er for en fødevare. Pålæg og kødvarer skal man f.eks. være meget opmærksom på, mens en yoghurt ofte godt holde sig i nogle dage ekstra,” fortæller Anette Thybo.

For at være sikker på, at en vare ikke er dårlig, selvom den har overskredet holdbarhedsdatoen, kan man lugte til den og smage på den. Smager den, som den plejer, er der ingen grund til at være bekymret.

Smider du madvarer ud, så snart varerne har overskredet deres 'mindst holdbar til'-dato?

BRANCHENYT
Læs også