Boliglån er en by i Rusland

6 ud af 10 førstegangskøbere kan ikke gennemskue lånenes fordele og ulemper.

6 ud af 10 førstegangskøbere oplever, at det er svært eller meget svært at gennemskue de vigtigste fordele og ulemper ved de forskellige typer realkreditlån. Arkivfoto: Jonathan Bjerg Møller/Polfoto

Fastforrentet lån, rentetilpasningslån eller lån med variabel rente?

Det kan være svært at gennemskue, hvad de forskellige realkreditlån indeholder - og ikke indeholder. For mange af dem, som skal ud og finansiere boligkøb for første gang, kunne beskrivelserne af realkreditlånene lige så vel stå skrevet på latin, som på dansk.

6 ud af 10 førstegangskøbere oplever, at det er svært eller meget svært at gennemskue de vigtigste fordele og ulemper ved de forskellige typer realkreditlån.

Det viser en analyse fra Epinion på vegne af Realkreditrådet.

Førstegangskøbere:
  • er yngre, i parforhold og med en videregående uddannelse
  • køber hus, der i en del tilfælde har en forholdsvis lav værdi (i 2 ud af 10 tilfælde til en værdi under 1 mio. kr.)
  • vælger realkreditlån med længere rentebindingsperiode (kun 2 ud af 10 har F1-lån)
  • vælger bolig ud fra beliggenheden, men i mange tilfælde har måttet give køb på netop beliggenheden
  • forventer at blive boende længe i deres bolig (halvdelen i mere end 10 år)
  • i halvdelen af tilfældene afdrager på deres realkreditlån og i 9 ud af 10 tilfælde afdrager på deres banklån
  • ikke har ladet sig påvirke af debatten om F1-lån og afdragsfrie realkreditlån, når de har valgt boliglån
  • føler sig komfortable med deres boliglån

"Helt naturligt"

Analysens konklusioner kommer ikke bag på Realkreditrådet.

Førstegangskøberne skal sætte sig ind i en masse nye begreber, og derfor er det helt naturligt, at flertallet ser valget af realkreditlån som en mere eller mindre uigennemskuelig proces.

"Boligkøb og finansiering af boligkøb er en af de største økonomiske beslutninger, man skal træffe i sit liv, og det kan skabe usikkerhed og tvivl. Heldigvis virker det, som om de fleste føler, de har fået den rigtige løsning, når de kommer ud på den anden side," siger underdirektør i Realkreditrådet Peter Jayaswal.

Han henviser til, at 9 ud af 10 førstegangskøbere, der har medvirket i analysen, siger, at de føler sig komfortable eller meget komfortable med deres valg af boliglån.

En uforudsigelig fremtid

Christian Hilligsøe Heinig, der er cheføkonom i Realkredit Danmark, mener, at tvivlen hos førstegangskøbere er et udtryk for, at boligfinansiering bevæger sig på en uforudsigelig boldgade.

"Der vil altid være et vist element af tvivl, fordi man ikke ved, hvordan renten ændrer sig. Selvom man kan være nok så meget ekspert og kende fordele og ulemper, vil man stå med en følelse af, at man ikke nødvendigvis ved, om man har valgt det rigtige lån," forklarer Christian Hilligsøe Heinig.

Han råder førstegangskøbere til at tage udgangspunkt i deres egen økonomi og risikoprofil.

Risiko eller sikkerhed?

"Man skal gøre op med sig selv, om man tør tage en risiko med en variabel rente, eller om man sætter pris på sikkerheden ved et fastforrentet lån. Og så er det vigtigt, at man ikke går og ærgrer sig grænseløst, hvis renten fremadrettet ændrer sig til ens ulempe.

Har man tænkt tingene igennem og sikret sig, at den type lån, man vælger, passer til ens økonomi, er det et fornuftigt valg, man har truffet på det tidspunkt," siger Christian Hilligsøe Heinig.

7 ud af 10 førstegangskøbere vælger et realkreditlån med længere rentebindingsperiode. Halvdelen har fastforrentede lån, mens kun 2 ud af 10 har F1-lån.

BRANCHENYT
Læs også