Boliglån bliver endnu dyrere

Det skyldes især kravet om ekstra kapitalpolstring, siger RD-direktør Carsten Nøddebo.

Foto: Casper Dalhoff

De fleste realkreditkunder har oplevet stigende priser over de seneste år, men den udvikling er formentlig ikke slut.

Det siger formand for Realkreditforeningen og direktør i Realkredit Danmark Carsten Nøddebo på foreningens årsmøde i Operaen i København.

”Den tilpasning af den danske realkreditmodel, der er i fuld gang, vil uvægerligt give dyrere lån i form af højere bidragssatser for især nogle låntyper. Men dansk realkredit er dog stadig blandt de billigste i verden;” siger formanden.

Krav om ekstra polstring

Han peger især på kravet om ekstra kapitalpolstring og øget lønsumsafgift som de vigtigste faktorer bag prisstigningerne. Omvendt peger han på, at den stigende polstring vil give lavere rente på obligationerne, som vil blive mere sikre.

Formanden afviste mangel på konkurrence blandt institutterne. Det er helt logisk, at priserne bliver hævet, når der skrues på rammevilkårerne.

”Da sodavandsafgiften blev forhøjet i 2012, udløste det forhøjede priser hos samtlige sodavandsproducenter. Øgede byrder til virksomhederne betyder højere priser - det kan ikke være anderledes,” siger formanden.

Han tog samtidig de afdragsfrie lån i forsvar. Det er et godt produkt, mener han. De har så sent som i går været under beskydning fra nationalbankdirektør Lars Rohde, som gerne så dem udfaset.

BRANCHENYT
Læs også