Du bør bruge tid på nyt brev om el

Ny lov gør, at din husstand risikerer at betale for meget for strømmen.

En gennemsnitlig familie kan spare 500 kr. om året i gennemsnit ved at skifte til et billigere el-selskab.  Foto: Ole Lind

Når du i løbet af de næste måneder får et brev fra dit elselskab med posten, er der grund til at være særligt opmærksom.

Loven
  • De ændrede forhold på el-markedet skyldes en ændring i elforsyningsloven, som trådte i kraft 1. januar 2013.
  • Alle husstande er tilknyttet et el-selskab, der er forpligtiget til at sørge for, at husstanden får el. Men rammerne for el-selskaberne er nu blevet ændret.
  • Energistyrelsen har brugt noget tid på at finde nye el-leverandører, derfor kommer brevene først nu.
Kilde: Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Du skal nemlig tage stilling til, hvilket el-produkt husstanden fremover skal have.

Du behøver ikke sige ja til det nye tilbud, der kommer med posten, men hvis ikke du foretager dig noget, bliver din husstand automatisk flyttet over til det nye produkt - og det er ikke nødvendigvis det billigste, du kan få.

Spar 500 kr.

I Danmark kan forbrugerne frit vælge, hvorfra de vil have deres el - og det kan betale sig at undersøge det.

”Jo mere el man bruger, jo mere vil man selvfølgelig kunne spare ved at skifte til et billigere selskab,” siger Jacob Schaumburg-Müller, der er kontorchef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

”En gennemsnitshusstand - et lille parcelhus med en familie på fire – vil gennemsnitligt kunne spare 500 kr. om året ved at vælge et andet el-selskab," vurderer han.

Alligevel er det de færreste, der indtil videre har valgt at skifte selskab.

Få skifter selskab

Kun seks pct. af danskerne skiftede el-selskab fra 2008-2010. Disse seks procent vil som de eneste ikke modtage et brev med posten fra deres el-selskab.

Jacob Schaumburg-Müller mener, at det lave antal skyldes, at beløbet, en husstand årligt kan spare, er relativt lille, og at danskernes interesse for el-regningen er begrænset.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen opfordrer dog alligevel forbrugerne til at tjekke el-priserne i deres område.

Du kan tjekke leverandørerne i dit område og deres priser på elpristavlen.dk. På siden er det også muligt at skifte el-selskab.

Læs også