Antallet af unges ulykker på arbejdspladsen styrtdykker

Nyuddannede uden arbejdsrutine har større risiko for at blive involveret i arbejdsulykker end mere erfarne kolleger. Skulle man tro.

Men den sandhed er der faktisk blevet vendt op og ned på i de senere år, viser tal fra Arbejdstilsynet. Det skriver metroxpress. Antallet af arbejdsulykker per beskæftiget 18-24-årig er således faldet med 28 procent i perioden 2007-2011, mens faldet blandt de ældre medarbejdere er under fire procent.

Unge anmeldte i 2011 færre ulykker end kolleger i 40'erne og 50'erne - mens det tidligere var omvendt.

»Det er jo glædeligt, at der er et stort fald. Vi har jo haft fokus på unges arbejdsmiljø gennem mange år, og det har vi stadigvæk,« lyder reaktionen fra LO's næstformand, Lizette Risgaard, til metroxpress.

»Men det er også en sandhed med modifikationer, for de ulykker, der bliver anmeldt, er kun toppen er isbjerget,« tilføjer hun.

Krisen spiller også ind her

Det bekræfter ulykkesforsker Kent Nielsen fra Arbejdsmedicinsk Klinik på Regionshospitalet Herning.

»Men når vi ser på skadestue-data, kan vi også se et fald i antallet af ulykker, så det er ikke bare, fordi folk ikke tør anmelde ulykker til Arbejdstilsynet af frygt for fyring,« siger han til metroxpress.

Han kalder faldet 'meget markant' og påpeger, at krisen kan være medvirkende årsag. Blandt andet fordi virksomheder med mange ulykker måske var generelt dårligt drevet og derfor er gået konkurs.

Han vil heller ikke afvise, at de indsatser for at forbedre arbejdsmiljøet og minimere antallet af ulykker, som Lizette Risgaard fra LO henviser til, har virket. 

BRANCHENYT
Læs også