Tusindvis af danske biler mistænkt for slatten airbag

En fejl i airbagsystemet får producenter til at slå alarm og indkalde biler til tjek.

Toyota Avensis er en af de bilmærker, der kan være ramt af airbagproblemerne. Foto: Pelle Rink

Problemer med en japansk produceret airbag betyder af masser af danske bilejere skal forbi et serviceværksted for at få deres køretøj undersøgt.

Det drejer sig om populære bilmærker som Toyota, Mazda, Nissan og Honda, og der er typisk tale om ældre biler i aldersklassen 9-13 år.

De berørte biler er alle udstyret med airbags produceret af det japanske selskab Takata.

Delvis oppustet airbag

"Der er en risiko for, at den enhed, der udløser passagerairbaggen på forsædet, ikke får pustet airbaggen helt op, men kun delvist. Det gør i yderste konsekvens, at passageren ikke får den beskyttelse, som en airbag skal give," forklarer pressechef hos Toyota i Danmark, Anders Tystrup.

Alene for Toyotas vedkommende drejer det sig om 5.000-7.000 biler i Danmark, der skal undersøges og eventuelt have udskiftet den enhed i airbag-systemet, der er fejlramt. Det drejer sig blandt andet om mærkerne  Avensis, Camry, Corolla, Sportsvan og Yaris produceret i årene 2000-2004.

Ejerne af de biler, der er omfattet, får en indkaldelse fra Centralregistret for Motorkøretøjer, og hvis det viser sig, at det er nødvendigt med et indgreb i airbag-systemet, så oplyser både Honda og Toyota, at de betaler regningen.

Få tilfælde

"På verdensplan er der oplevet fem tilfælde, hvor airbaggen ikke er udløst tilstrækkeligt, og der har ikke været personskader i de tilfælde. Så det er en lille ting," fortæller Anders Tystrup.

Honda i Danmark oplyser, at omkring 1.000 biler af mærkerne Stream, Civic og CR-V produceret i årene 2001-2003 skal undersøges, mens 99 Mazdaer af mærkerne Mazda 6 og RX8 produceret i 2002 og 2003 skal tjekkes.

Nissan Danmark kan ikke oplyse, om danske biler er ramt.

På verdensplan skal op mod 2,9 mio. biler fordelt på de fire mærker undersøges for fejlen. Med 1,7 mio. er Toyota hårdest ramt.

BRANCHENYT
Læs også