Danmark hænger i sumpen blandt rige

Den økonomiske krise ligger tungt over Danmark, der kun klarer sig bedre end gældsplagede lande.

Den sløje danske konkurrenceevne er formentlig en af årsagerne til, at Danmark ikke kan få gang i væksten. Tegning: Hermann

Dansk økonomi hænger ganske tungt fast i den økonomiske krise sammen med de gældsplagede lande i Sydeuropa.

Det fremgår af en analyse fra den liberale tænketank Cepos, der blandt andet har set på de seneste væksttal fra EU's statistikkontor Eurostat.

Tallene viser, at Danmark havde en negativ vækst i bruttonationalproduktet (BNP) på -0,5 pct. i 2011-2012, og den præstation giver Danmark en placering som sjettesidst på listen over 18 rige lande i Europa samt USA og Japan.

"Krisen har været dyb og langvarig i Danmark. Blandt de 20 lande havde Danmark den 6. laveste gennemsnitlige vækst fra 2007 til 2012. Kun de gældsplagede lande Island, Portugal, Irland, Italien og Grækenland oplevede lavere vækst," skriver chefkonsulent Lars Martin Jensen, Cepos, i en kommentar til analysen.

Norge som duks

Listen toppes af Norge, USA og Japan med Danmarks nabo Sverige på syvendepladsen og Tyskland som nummer ni.

Problemet er ifølge Cepos, at der ikke er udsigt til, at Danmark kan hente de øvrige lande i årene, der kommer. Tværtimod.

"Finansministeriets seneste fremskrivning peger på, at den økonomiske vækst i ti-året 2011-2020 vil blive ca. 1,5 pct. i Danmark, mens der for OECD-landene som helhed er udsigt til en gennemsnitlig vækst på over 2 pct.. Det svarer til, at dansk økonomi i ti-året opbygger et BNP-efterslæb på godt 6 pct.," forklarer Lars Martin Jensen.

Det går ikke så godt

Heller ikke professor i økonomi på Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen er imponeret over dansk økonomis øjeblikkelige form:

"Det går ikke så godt med at komme ud af krisen, og det trækker længere ud, end man havde regnet med. Det er ganske mærkbart, at der sker ikke noget med væksten, beskæftigelsen eller arbejdsløsheden," siger han.

Ramt af svagere konkurrenceevne

Professoren peger på, at tilbageholdende virksomheder og forbrugere, der sidder tungt på pengepungen, er en af årsagerne til den udeblevne vækst. Men også den danske forværring af konkurrenceevnen op gennem nullerne har formentlig betydning - ikke mindst i sammenligningen med Sverige og Tyskland.

"Forværringen af konkurrenceevnen presser os nu, fordi vi har sværere ved at konkurrere. Det var ikke et problem før finanskrisen, da vi havde en høj beskæftigelse. Men nu er alt kommet ned på et lavere niveau, og det gør det svært at hæve vores markedsandele igen," siger han.

Han peger dog på, at Danmark formentlig allerede har vundet omtrent en fjerdedel af den tabte konkurrenceevne igen på grund af de lavere lønstigninger, der er givet de seneste år.

Ambitiøse reformer

Hos Cepos peger man på nogle af de samme værktøjer til at løfte Danmark ud af krisen og højere op i væksttabellen.

"Højere vækst i dansk økonomi kan sikres gennem mere ambitiøse reformer af arbejdsmarkedet, styrket konkurrenceevne og lavere omkostninger for virksomhederne. Også højere produktivitet kan styrke væksten. De nye BNP-tal understreger, at dansk økonomi har et produktivitetsproblem i hjemmemarkedserhvervene. Det bliver derfor spændende at følge Produktivitetskommissionens analyser og anbefalinger resten af året," lyder det fra Lars Martin Jensen.

Aktuelt barsler regeringen med en vækstpakke, der netop sætter fokus på problemet. Her er det en af ambitionerne at sænke den danske selskabsskat fra 25 pct. til 22 pct. for dermed at give virksomhederne en hjælpende hånd.

BRANCHENYT
Læs også